Strip Turnhout


On screen 14: iStrips, iemand ?

Eind februari van dit jaar lanceerde internetboekhandel Amazon zijn Kindle 2, een verbeterde versie van zijn ebook, met meer geheugen, een scherper beeld, en toegang tot online winkel voor ebooks.  Om de een of andere reden leeft bij Jeff Bezos en zijn geeks, maar ook bij bedrijven asl iRex, Jinnke en Sony, het idee dat wij daarop zitten te wachten : een iPod voor leesvoer.  Boeken, tijdschriften, kranten, alles netjes opgeborgen in een schermpje van een paar milimeter dik.  En dus ook strips.  Of niet ?

sg14_resizeDe Kindle werkt met een vrij klein LCD-scherm dat slechts vier grijswaarden voorziet.  De eerste screenshots van strips als Bone, Jimmy Corrigan of Watchmen, via achterpoortjes op de Kindle geladen, waren dan ook niet echt om te juichen.   Daarnaast is zelfs 2 Gb (evenveel als een geheugenkaartje in een fototoestel) vrij weinig als je er je hele collectie graphic novels op kwijt wil.  Amazon lijkt zelf nog niet echt van plan strips via de Kindle te verspreiden – waarschijnlijk precies door de technische beperkingen van het toestel.

Opvallend is ook dat uitgevers en cartoonists zelf, in het internetwereldje ook wel meesmuilend de content providers genoemd, momenteel alle hens aan dek roepen om hun werk via een totaal ander toestel te verspreiden : de smartphone, de gsm met groter scherm, internettoegang en veel extra’s.  Vooral de iPhone van Apple, toch al oppermachtig in het creatieve wereldje, is blijkbaar zeer inspirerend.

iPhone

UClick, de grootste Amerikaanse verdeler van krantenstrips, houdt het met GoComics op speciaal voor de iPhone geformatteerde webpagina’s met strips uit de eigen catalogus (Calvin & Hobbes, BC, Garfield), maar ook Bone van Jeff Smith of Too Much Coffee Man van Shannon Wheeler.  Het resultaat is nogal ongeinspireerd, en doet vooral denken aan de Peanuts-pockets  die Bruna vroeger op de markt bracht.  Met het gratis programma Clickwheel kan je danweer, zoals bij iTunes, rechtstreeks op je iPhone strips aankopen, maar ook gescande strips uit je eigen collectie uploaden (zie ook Stripgids 1).

icomic is een iPhone-kloon van David Aytons klassieke en nog altijd razend populaire CDisplay, dat echter verwacht dat je je gescande strips manueel op je iPhone kan zetten (wat niet vanzelfsprekend is).  Bij de Iverse Comic Reader moet je dan weer elke strip kopen als een aparte toepassing in de Iphone AppStore.

Het Amerikaanse blad Wired woog de sterktes en zwaktes van al deze pogingen af : geweldig dat je alles op zak kan nemen, maar het scherm is toch echt te klein, en een strip prentje-per-prentje lezen is als luisteren naar een robot die een gedicht voordraagt.  Alternatieven, zoals strips in pdf-formaat , botsen dan weer op de beperkte cache van de iPhone.

Crisis

Zelf mochten we dit nogal teleurstellende resultaat eerder dit jaar ondervinden op het festival van Angoulème, waar het Franse bedrijf Ave Comics zijn eigen striplezer voor iPhone (en een aantal andere smartphones) kwam voorstellen, MyComics.  Die toont een verhaal plaatje na plaatje, als een soort PowerPoint, maar dan met veel extra mogelijkheden en effecten, zoals in- en uitzoomen, allerlei overgangen en kleine animaties.  Bij een gagstrip van Kinky en Cosy wilde dat nog wel werken, maar een verhaal van Lucky Luke kwam toch niet echt tot zijn recht.  Na een poosje snakten we naar en groot A4 blad met vier strookjes.

Om te slagen moet een eBook voor strips dus een groot kleurenscherm hebben.  Maar zelfs dan nog, wie zit hierop te wachten ?  Is deze natte droom van geeks allerhande te rijmen met de stortvloed aan luxueuze integrales waarmee Franse uitgeverijen de markt overspoelen, of met de Absolute Editions van DC Comics ?  Het antwoord zou wel eens kunnen liggen in een aankondiging van hoofdredacteur Dan DiDio van datzelfde DC : een prijsverhoging van bepaalde comics naar $ 3,99.  De kost om afzonderlijke comics te publiceren, of een striptijdschrift zoals Kuifje of Robbedoes op een kleinere markt winstgevend te houden, zijn gewoon te hoog geworden (de crisis, weetjewel).

Tegelijk zijn zo’n outlets (net als online publicatie, zie eerder dit jaar) levensnoodzakelijk om nieuwe dingen te proberen, en zo de business van verkalking te vrijwaren.  In Stripgids 11 had ik het er al over hoe uitgeverijen massaal online gaan om hierop een antwoord te vinden.  Misschien lezen we binnenkort allemaal onze strips wel in feuilletonvorm voor een luttel bedrag op onze groot-formaat iPod, om dan later de verzamelde edities van onze favorieten in onze kasten te zetten.  Heeft de papierfetisjist in ons ook zijn zinnetje.

Update

De volgende berichten zijn verschenen nadat dit artikel was binnengebracht bij Stripgids :

28 April 2009, 20:44 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina