Strip Turnhout


Conz covert Bob Dylan

Striptekenaar Conz bereidt een album kortverhalen voor gebaseerd op songs van Bob Dylan, een van zijn grote helden. Het boek zal naar verwachting een tiental verhalen bevatten, waarbij Conz telkens vertrekt van de sfeer, de tekst en het verhaal van een Dylansong.

 

conz2

Foto Bart Van der Moeren

“Ik zie het zelf als een coveralbum, waarbij ik telkens een eigen interpretatie geef van een nummer van Dylan”, zegt Conz. “Omdat ik niet bepaald goed gitaar kan spelen, en ik ook niet meteen mag pretenderen een groot zanger te zijn, doe ik dat in mijn eigen taal. Het worden, als je dat zo wil noemen, grafische covers. Ik formuleer telkens een persoonlijke kijk op de nummers.”

“Soms zal ik vrij trouw aan de tekst blijven, zonder daarom de integrale tekst op te nemen, zoals Dick Matena doet bij zijn stripversies van romans. In andere verhalen zal ik de tekst loslaten. Het is ook niet de bedoeling om de verschillende verhalen in één stijl uit te werken. De nummers van Bob Dylan zijn zo verscheiden, dat ik ze telkens wil verstrippen op de manier die mij voor de nummers geschikt lijkt. De ene keer zal het grappig zijn, dan weer poëtisch of vertellend. Het ene nummer werk ik uit in bijna abstract zwart-wit, ‘Chimes of Freedom’ bijvoorbeeld. Een nummer als ‘Isis’ wordt dan weer een heuse westernstrip.”
Eén ding is op dit moment nog niet duidelijk: de taal waarin Conz zijn strips zal maken. “Ik vind de Nederlandse vertalingen van de Dylan-nummers meestal niet echt geweldig. Maar ik ben er nog niet uit of het dan wel een goed idee zou zijn om met de oorspronkelijke Engelse tekst te werken.” Als alles naar wens verloopt, verschijnt het boek in 2010.

Ondertussen zit ook een kinderstrip in de pijplijn, waarvoor Conz alleen het scenario schrijft. Judith Vanistendael neemt de tekeningen voor haar rekening. “Die strip gaat ‘De familie Kabaal’ of ‘Lucille Kabaal’ heten, daar zijn we nog niet uit, en ontstond toen ik plots het beeld voor me zag van een warme, gezellige maar erg luidruchtige familie die samen zit te eten. Het leek me een bijzonder leuk gegeven om er een strip rond te maken. Alleen leek mijn eigen tekenstijl niet echt geschikt voor wat ik wilde maken. Ik dacht aan iets in de sfeer van ‘De Griezels’ van Roald Dahl. Die teneur wilde ik ook in dit boek. Ik dacht meteen aan de tekeningen van Judith Vanistendael, die heeft een dartele stijl, met heel soepele en zwierige lijntjes. Ik heb het haar gevraagd, en ze zag het meteen zitten.”

Conz is overigens niet aan zijn proefstuk als het om kinderstrips gaat, want begin april verscheen bij uitgeverij Lannoo ‘Wat zie je in de zee?’, een boek voor peuters tussen 1 en 4 jaar oud. “De titel zegt helemaal waar het boek over gaat. Het houdt het midden tussen een prentenboek en een strip. Noem het maar een eerstewoordjesboek zonder woordjes”, stelt Conz. In de loop van dit jaar verschijnt bij Oogachtend ook nog een integrale van Conz’ striptrilogie ‘De tweede kus’.

28 May 2009, 10:32 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina