Strip Turnhout


Ferry debuteert als ‘Alex’-tekenaar

De momenteel in Brugge residerende Vlaamse stripmaker Ferry debuteert in juni met ‘De verloren stad’ ook in het Nederlands als tekenaar van ‘Alex’, de klassieke stripreeks van Jacques Martin. Ferry maakte eerder naam als tekenaar van onder meer ‘Ian Kaledine’ en ‘De kronieken van Panchrysia’, en was leraar aan Sint-Lucas in Gent. Naar aanleiding van het verschijnen van het album stuurde Stripgids MARIO STABEL naar Ferry voor een uitgebreid gesprek.

Stripgids: Hoe moeilijk is het om zo’n reeks over te nemen?
Ferry: Wel, dat is zwoegen. Het duurt een hele tijd vooraleer je die figuren in je hand hebt zitten. Bovendien liggen er ook heel wat zaken vast. Ik mocht wel wat schwung in mijn tekeningen brengen, maar die ‘kopkes’ behoren tot de stripcanon en daar mocht ik dus niks aan veranderen. Alle tekeningen worden voorgelegd aan een soort van comité dat bestaat uit de uitgevers en de kinderen van Jacques Martin. Elke pagina wordt dan minutieus door hen nagevlooid. En dan krijg je commentaar en aanwijzingen voor verbeteringen, maar gewoonlijk valt dat nogal mee. Jacques Martin zelf heeft ook nog veel invloed, ook al is de man al een tijdje blind.

Stripgids: Daar komt dan toch heel wat research bij kijken. Martin zal toch gedetailleerde decors van u eisen?

Ferry: Ik ken Jacques al heel lang. Hij heeft me in 1997 in Turnhout ook de Bronzen Adhemar overhandigd. Ik ben dan een keertje met hem gaan eten en toen hebben we zes uur gepraat. Hij was heel tevreden dat ik een van de tekenaars geworden ben. En inderdaad: hij hanteert maar één regel: fouten zijn NIET toegestaan.
Maar ik amuseer me. Het nieuwe album speelt zich grotendeels in Bretagne af en daarom heb ik nog eens een keertje ‘De bello Gallico’ van Julius Caesar herlezen. Daarin worden echt wel heel gedetailleerde beschrijvingen gegeven, zelfs van de lokale fauna en flora. En aangezien ik nogal wat bomen moest tekenen… Daarnaast heb ik ook heel wat moeten opzoeken over de gebouwen, de kampen, de uniformen… Op dat moment is het internet natuurlijk wel een zegen. Ik heb nu wel serieus moeten doorwerken. De grote baas van Casterman plande een barnumcampagne rond ‘Alex’ en daarom moest het album, ‘De verloren stad’, nog voor de zomer in de rekken liggen.

Het volledige interview vindt u in Stripgids 15.

28 May 2009, 11:14 toonhorsten

P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar Nederlandse stripjournalisten

14 February 2018, 05:00 Wouter

De hedendaagse strip in Stripclub Muntpunt

12 February 2018, 05:00 Wouter

Stripmuseum toont Chinese strips

9 February 2018, 05:00 Wouter

Nieuws uit eigen huis

8 February 2018, 13:12 Wouter

Einde voor Brabant Strip Magazine na kwarteeuw

25 January 2018, 17:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter


Grand Prix van Angoulême voor Richard Corben

26 January 2018, 05:00 Wouter

Ephameron verzamelt reisherinneringen

25 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina