Strip Turnhout


Milo Manara, Willy Linthout en Urbanus op Strip Turnhout 2009

manara_legambiente_1997

De Italiaanse striplegende Milo Manara en de Vlaamse stripmakers Willy Linthout en Urbanus zijn op 11, 12 en 13 december van dit jaar de eregasten van het Strip Turnhout-festival, het oudste en grootste stripfestival van het land. In het Turnhoutse cultuurcentrum de Warande wordt zowel een grote tentoonstelling gewijd aan de strips van Linthout en Urbanus als aan het werk van Milo Manara. Manara zelf komt naar Turnhout voor publieke interviews, een signeersessie en ontmoetingen met zijn lezers. Hij reikt op zaterdagavond 12 december ook de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip uit aan Willy Linthout.

Milo Manara geldt als de absolute grootmeester van de Italiaanse strip. In de jaren ‘80 brak hij in de rest van Europa met de strip ‘HP en Guiseppe Bergman’, die in het legendarische tijdschrift Wordt Vervolgd werd gepubliceerd. Daarna legde hij zich toe op erotische strips, met ondermeer klassiekers in het genre als ‘De schakelaar’ en ‘De onzichtbare man’ op zijn palmares. Daarnaast tekende hij strips op scenario van grootmeesters als Hugo Pratt, Neil Gaiman, en de cineasten Alejandro Jodorowsky en Federico Fellini.

Willy Linthout startte 26 jaar geleden samen met Urbanus de nog steeds razend populaire ‘Urbanus’-strip, een strip helemaal in de traditie van de Vlaamse familiestrip zoals Marc Sleen die jarenlang gemaakt heeft. De voorbije jaren verkende hij ook andere horizonten. Voor tekenaar Luc Cromheecke schrijft hij al jaren de scenario’s voor de kinderstrip ‘Roboboy’, voor de Nederlandse tekenaar Erik Wielaert schreef hij ‘Het laatste station’. De laatste jaren werkte hij aan ‘De jaren van de olifant’, een autobiografisch geïnspireerde strip over zelfdoding, die zopas in één boek gebundeld werd door uitgeverij Meulenhoff/Manteau. Tijdens Strip Turnhout ontvangt hij de Bronzen Adhemar 2009.

 Urbanus brak bij het grote publiek door met zijn optredens zo ongeveer overal in Vlaanderen en Nederland, en zijn veelvuldige televisieverschijningen, maar de voorbije tien jaar is hij vooral als stripmaker actief. Zijn ongebreidelde fantasie vind je uiteraard terug in de ‘Urbanus’-strip (met Willy Linthout), maar ook in zijn samenwerkingen met anderen. Met Dirk Stallaert maakt hij de kinderstrip ‘Mieleke Melleke Mol’ en (voor iets oudere lezers) ‘Plankgas en Plastronneke’. Met Jan Bosschaert maakt hij de ontspoorde BV-strip ‘De geverniste vernepelingskes’, waarin beide heren niet alleen het verzamelde Vlaamse BV-schap te kijk zetten, maar ook zichzelf niet sparen.

 Een interview met Willy Linthout en Urbanus vindt u hier.

16 September 2009, 14:00 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina