Strip Turnhout


Kristof Spaey droomt van Amerikaanse doorbraak

The Unknown (cover van Kristof Spaey)

The Unknown (cover van Kristof Spaey)

Kristof Spaey, de auteur van ‘Hoop’ en ‘Façade’, staat momenteel volop in de belangstelling door de release van zijn dubbelalbum ‘Misschien/Nooit’, naar een scenario van Marc Legendre. Toch ambieert hij ook een doorbraak op de Amerikaanse stripmarkt. Een eerste stap in die richting werd gezet nu hij gevraagd werd de cover te tekenen voor een strip van de Amerikaan Mark Waid (‘Kingdom Come’) en de Nederlander Minck Oosterveer (o.a. ‘Nicky Saxx’) uitgegeven bij Boom! Studios. 

“Ik ken Minck al heel lang en was verheugd om te vernemen dat hij een strip voor de Amerikaanse markt ging maken. Vooral omdat het op scenario van Mark Waid was. Nu moet je weten, Waid is de schrijver van één van de beste superheldenstrips ooit gemaakt: ‘Kingdom Come’. Je mag wel zeggen dat ik fan ben, ja”, vertelt Kristof Spaey. ”Nu, om Minck te verrassen had ik een illustratie getekend van het hoofdpersonage, in de hoop dat het als extraatje kon opgenomen worden in de eerste bundel van ‘The Unknown’. Minck heeft ooit nog voor mijn strip ‘Façade’ hetzelfde gedaan. Minck was aangenaam verrast en stuurde de illustratie door naar Boom!, de uitgever van ‘The Unknown’.”

Een reactie kreeg hij niet, maar toen hij een tijd later naar de Verenigde Staten ging om daar de stripbeurs Heroes Comicon (Charlotte, North Carolina) te bezoeken, liep hij scenarist Mark Waid tegen het lijf. ”Ik ben mezelf gaan voorstellen, heb hem mijn werk laten zien en natuurlijk ook de illustratie die ik van zijn en Minck’s personage had getekend. Dat was echt een geweldig moment; zijn ogen begonnen te schitteren toen hij de tekening onder ogen kreeg. Hij draaide zich meteen om en riep de editor, Matt Gagnon, erbij. Die heeft op zijn beurt mijn werk aandachtig bestudeerd en we zijn meteen beginnen spreken over op welke manier ze die tekening gingen kunnen gebruiken. Want dat ze de tekening wilde gebruiken, stond meteen vast.”

Dan trok Spaey zijn stoute schoenenaan: “Ik zei zelf dat het als extraatje in de bundel niet zou misstaan. Matt beaamde dat, dacht even na en zei “maar als cover voor de tweede reeks zou het ook wel kunnen.” Ik viel bijna van mijn stoel. Ik had geen idee dat er nog een tweede reeks ging volgen dus had er ook helemaal geen rekening mee gehouden dat die tekening ooit op een cover zou kunnen staan. Mark Waid kwam toen net voorbij. Die gaf nog een paar complimentjes over mijn werk en de tekening in het bijzonder. De editor zei tegen Mark: ‘Misschien gebruiken we hem wel als cover’. Waarop Mark zich naar mij draaide en zei “Absolutely. Voila, je hebt je vlucht al terugverdient”.”

Niet dat de Leuvense striptekenaar rijk is geworden van deze cover. Andere factoren spelen een grotere rol in zijn enthousiasme: “Qua exposure kan het wel tellen, op de cover van een Mark Waid-comic staan. Dus mij hoor je niet klagen. Het is zeer zeker een ambitie van mij om op de Amerikaanse stripmarkt aan de slag te gaan. Mijn eerste bezoek aan een Amerikaanse stripbeurs heeft me alleen maar meer vertrouwen gegeven om daarvoor te gaan. Maar het is een meerjarenplan, laten we zeggen dat dit het voorzichtige eerste stapje is. In eerste instantie hoop ik een Engelse vertaling van ‘Misschien/Nooit’, net nog te verschijnen vervolg ‘Ooit’ en ‘Façade’ gepubliceerd te krijgen. Hopelijk kunnen die uitgaven dan weer dienen als opstapje naar meer. Je moet weten, de laatste tien jaar lees ik voornamelijk Amerikaanse strips en de meeste van mijn invloeden zijn ook daar terug te vinden. Het is dan ook logisch dat ik ambieer om daar ook voet aan grond te krijgen. Of het gaat lukken is nog iets anders, but a man can dream!”


7 October 2009, 13:32 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina