Strip Turnhout


Onenigheid rond ‘Sjors & Sjimmie’

Sjors en Sjimmie (Wiroja)

Sjors en Sjimmie terug in de stripwereld?

Of er ooit een herstart komt van de Nederlandse stripreeks ‘Sjors & Sjimmie’ is nog maar de vraag. Het auteursteam de Wiroja’s (tekenaar Robert van der Kroft en scenaristen Wilbert Plijnaar en Jan van Die) zou de reeks maar wat graag een nieuwe start geven.  Maar uitgeverij Sanoma, de rechthebbende van de reeks, heeft het licht nog steeds niet op groen gezet. Robert Van der Kroft verklaarde aan onze redactie het gevoel te hebben van het kastje naar de muur gestuurd te worden.

“Wij – de Wiroja’s - zouden graag zien dat er een doorstart gemaakt wordt, maar elk gesprek dat wij proberen te organiseren met uitgeverij Sanoma wordt iedere keer verzet en uiteindelijk afgezegd. De ene keer is de strip ondergebracht in het Disney-strip-pakket, de volgende keer in een algemeen pakket en moeten we ons weer bij iemand anders introduceren. We zijn er al meer dan een jaar mee bezig”, aldus Robert van der Kroft.

Niet dat de Wiroja’s bij de pakken blijven zitten: “Er is vorige maand een brief de deur uit gegaan naar Sanoma, waarin wij ons contract opzeggen en wij per 1 januari ónze ‘Sjors & Sjimmie’-pagina’s als onze eigendom beschouwen. Nog geen reactie op ontvangen.”

‘Sjors & Sjimmie’ heeft al een hele voorgeschiedenis en werd al door verschillende tekenaars geadopteerd. Frans Piët was de eerste Nederlandse tekenaar van de reeks – die gebaseerd was op de Amerikaanse comic ‘Perry Winkle’ – en was de man die Sjimmie (Jimmie in het begin) introduceerde. Later lieten ook tekenaars Jan Kruis (‘Jan, Jans en de kinderen’) en Jan Steeman de kwajongens avonturen beleven. Er werd zelfs een stripblad opgericht met hun naam. Vanaf 1975 werd de reeks overgenomen door de huidige tekenaar Robert van der Kroft die eerst nog werkte met scenario’s van Patty Klein die daarna vervangen werd door Wilbert Plijnaar en Jan van Die. De roep naar de terugkeer van de twee Hollandse ketjes klinkt nu luider door de heropstart van het legendarische stripblad Eppo, dat de reeks jarenlang publiceerde.

Het auteursteam staat overigens ook in voor de reeks ‘Claire’ die wekelijks haar opwachting maakt in de Flair. Deze maand nog verschijnt er van ‘Claire’ een digitaal stripalbum voor de iPhone wat volgens de tekenaar het eerste digitale stripverhaal in Nederland is. “Of toch voor zover we weten”, nuanceert hij nog. Een voorsmaakje van de iPhone-Claire vind je hier

6 October 2009, 14:00 admin

Maankop-tekenaar wint Sint-Michielsprijs

14 October 2019, 11:44 Jasper

Debuut ‘Zwerveling’ van Peter Van den Ende neemt ons mee op zee

12 October 2019, 07:43 Tom

Strip(auteur)s op de 83ste Boekenbeurs

10 October 2019, 12:15 Jasper

Grafixx EXTD. #3

9 October 2019, 21:57 Roel

Veilinghuis Bernaerts veilt opnieuw tekeningen van POM

7 October 2019, 10:19 Tom

29e editie Wilrijkse Stripdagen

5 October 2019, 09:51 Roel

Die Keure brengt Engelse vertaling van Koude Oorlog-strip

30 September 2019, 19:55 Jasper


Afscheid van twee stripmonumenten

7 October 2019, 20:32 Jasper

Nieuw hommage-album Suske & Wiske door Paul Geerts in 2020

5 October 2019, 10:18 Tom

Waarom schrijf ik?

1 October 2019, 12:31 Roel

Gratis magazine Kristof Spaey in de stripwinkel

29 September 2019, 10:24 Tom

Stripmuseum viert feest

25 September 2019, 14:55 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina