Strip Turnhout


Strip in de kijker op Boekenbeurs en De Nachten

Op het cultuurfestival De Nachten zal dit weekend voor de eerste keer aandacht geschonken worden aan het medium strip. Nu ja, aan de graphic novel, want dat is de term die De Nachten hanteert. Ook op de Boekenbeurs krijgt het beeldverhaal – net als vorig jaar – een plaats in het programma.

Op vrijdag 6 november debuteert het stripverhaal – specifiek de graphic novel –  op de 14de editie van De Nachten in het Antwerpse kunstcentrum deSingel. Het programma werd samengesteld door gastcuratoren Randall C. (‘Slaapkoppen’) en Brecht Evens (‘Een boodschap uit de ruimte’, ‘Vincent’, ‘Nachtdieren’, ‘Ergens waar je niet wil zijn’). Ze nodigden gasten uit als Olivier Schrauwen (‘My Boy’), Olivier Deprez (‘Het slot’, een verstripping van Franz Kafka), Andy Riley (‘De zelfmoordkonijntjes’), Ben Katchor (‘De Jood van New York’), Ever Meulen, Posy Simmonds (‘Tamara Drewe’), Reinhard Kleist (‘Cash – I see a darkness’) en Florent Ruppert & Jerome Mulot (‘Panier de Singe’). Verder introduceren ze ‘Pimp your face’, een soort grime voor volwassenen, en kan je een idee laten uittekenen door de Tekenmachine.

Tijdens de nocturne van 10 november kan je voor de tweede keer in het bestaan van de Boekenbeurs een ‘stripavond’ meemaken. Elke Vandersypen zal die avond Merho (‘Kiekeboe’), Steven Dupré (‘Kaamelott’), Randall C. en Brecht Evens op bezoek krijgen, en zal hun uitvragen over hun leven als tekenaar. Stripjournalist Gert Meesters (Focus Knack) laat leerkrachten zien hoe je leerlingen tekent voor het leven en Geert De Weyer legt de jonge Vlaamse garde op het rooster. Aansluitend bij dat gesprek kan je de documentaire ‘De strip hertekend’ bekijken. Op de beursvloer zelf komen de Vlamingen die avond signeren, spelen Kim en co de pannen van het dak en worden er animaties op grote schermen gedraaid.

Meer info vind je op de website van De Nachten en de Boekenbeurs.

2 November 2009, 19:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina