In memoriam Jacques Martin (1921-2010)

Je bent hier:  Home » Nieuws » In memoriam Jacques Martin (1921-2010)

Jacques Martin (1921-2010)

Jacques Martin (1921-2010)

Jacques Martin, de Franse tekenaar van ‘Alex’ en ‘Lefranc’, is vanochtend op 88-jarige leeftijd overleden. Na de dood van Tibet eerder deze maand verdwijnt hiermee weer een van de groten uit de gloriedagen van het weekblad Kuifje. Net als veel van zijn landgenoten (Uderzo, Goscinny, Graton, Reding) zocht Martin in de jaren na de tweede wereldoorlog zijn heil in Brussel, op dat moment het mekka van de Europese strip. Hij belandt er in de Studio van Hergé, en start in 1948 voor het weekblad Kuifje met de zich in de Romeinse tijd afspelende reeks ‘Alex’. Al snel groeit deze historische reeks uit tot een van de sterkhouders van het weekblad Kuifje.

Naast ‘Alex’ en zijn werk voor Hergé (hij zou 19 jaar lang meewerken aan de albums van ‘Kuifje’) lanceert hij ook nog een reeks over journalist ‘Lefranc’. Beide reeksen worden in album uitgegeven door uitgeverij Casterman, en bouwen een groot en vooral trouw publiek op. Tijdens een tijdelijke breuk met zijn uitgever, start hij enkele andere reeksen op. Maar die hebben niet het succes van zijn andere werk.

Sinds een aantal jaren waren Casterman en een van zijn succesauteurs verzoend, en draaide de productie van ‘Alex’- en ‘Lefranc’-albums op volle toeren. Daarvoor werkte hij samen met verschillende auteursploegen. Sinds een jaar of twee werkt ook de Vlaamse tekenaar Ferry mee aan de productie van ‘Alex’. Vorig jaar verscheen zijn eerste ‘Alex’-album.

Jacques Martin kampte al jaren met gezichtsproblemen, die maakten dat hij zelf geen strips meer kon tekenen.