Strip Turnhout


‘Michel Vaillant’ naar Dupuis

'Michel Vaillant keert terug naar Dupuis

'Michel Vaillant keert terug naar Dupuis

‘Michel Vaillant’, de stripreeks van Jean en Philippe Graton over de gelijknamige autoracer en zijn familie, wordt voortaan uitgegeven door Uitgeverij Dupuis. Daarmee keren vader en zoon Graton terug naar het uitgevershuis waar het voor Jean Graton zestig jaar geleden allemaal begon. Hij startte zijn carrière als tekenaar met ‘De verhalen van Oom Wim’, die hij maakte voor het weekblad Robbedoes van Dupuis. Later zou Graton overstappen naar Le Lombard en het weekblad Kuifje, het blad waarin ‘Michel Vaillant’ het levenslicht zou zien.

In de loop van de jaren ‘70 verliet Jean Graton uitgeverij Le Lombard na een hoog oplopend dispuut met Raymond Leblanc, de uitgever en stichter van Le Lombard. Eerst maakte hij een korte tussenstop bij Dargaud, daarna werkte hij voor het Duitse weekblad Zack van Koralle (in het Nederlands bekend als Wham!), onderdeel van Springer Verlag. Toen Koralle door de hoofdaandeelhouder werd opgedoekt, ging Graton met Novedi in zee, een Brusselse uitgever die het Zack-stripfonds opkocht.

“Maar toen dat bedrijf werd overgenomen door Dupuis, zag ik dat niet zitten. Ik had geen zin om opnieuw bij een grote uitgeverij terecht te komen. Ik had het écht wel gehad”, aldus Jean Graton in Stripgids 7. Aan zijn zoon Philippe vroeg de ‘Michel Vaillant’-tekenaar toen of hij het zag zitten om samen een uitgeverij uit de grond te stampen. ‘Paris-Dakar’ was het eerste album dat werd uitgegeven door Graton Editeur. Aanvankelijk verzorgde Philippe Graton enkel het zakelijke aspect van de reeks, tegenwoordig schrijft hij ook de scenario’s. Jean Graton is niet meer betrokken bij de productie van de reeks.

Het was een publiek geheim dat Philippe Graton de reeks graag opnieuw bij een groot uitgevershuis ondergebracht zag. De Franstalige integrale van de reeks, waarvan tot nog toe acht delen verschenen, verschijnt bijvoorbeeld al bij Le Lombard. Voor de Nederlandse markt waren er verkennende gesprekken met enkele uitgevers.

Het probleem van iemand die zelf zijn strips uitgeeft, is dat hij het proleem alleen maar verschuift.

Eveneens in Stripgids 7 stelde Philippe Graton over het uitgeven van een eigen strip: “Ik denk niet dat het vandaag nog een oplossing biedt om je eigen strips te gaan uitgeven. Je moet om te beginnen al een topreeks in huis hebben, om die stap te kunnen zetten. Een beginnend tekenaar kan dat niet. En dan nog. Het probleem van iemand die zelf zijn strips uitgeeft, is dat hij het probleem alleen maar verschuift. Want wie breekt met de grote uitgeversgroepen, moet wel nog altijd zijn albums verdeeld krijgen. Een strip als de onze, die zich tot een breed publiek richt, moet overal liggen, ook in de grootwarenhuizen. Dan heb je met andere woorden een grote distributeur nodig, en dan word je plots weer geconfronteerd met dezelfde machtsverhoudingen. De tekenaar heeft het probleem dus niet opgelost, maar alleen maar verschoven.” Met de overeenkomst met Dupuis trekt Philippe Graton dus de consequenties uit zijn eigen woorden.

Ondertussen bestaat de reeks al meer dan 50 jaar, werden er 70 albums uitgegeven en zijn er 20 miljoen exemplaren verkocht. Het laatste ‘Michel Vaillant’-album dateert al wel van meer dan 3 jaar geleden.

12 January 2010, 14:12 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina