Strip Turnhout


Promotieplan moet strips bij vrouwelijk publiek krijgen

Natasja van Loon (Foto Bert van der Veer)

Natasja van Loon (Foto Bert van der Veer)

De Nederlandse schrijfster en stripliefhebster Natasja van Loon werkt in samenwerking met de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) aan een promotieplan om strips ook bij vrouwen populair te maken. “Ik wil dat al die prachtige beeldverhalen die ook vrouwen kunnen aanspreken die markt ook daadwerkelijk bereiken. Strips zijn een niche in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat die niche niet groter kan”, aldus Natasja van Loon.

Het idee van een promotieplan om strips bij een vrouwelijk publiek ook interessant te maken, rijpte al langer bij de Nederlandse. ”Het was een idee waar ik zelf al heel lang mee bezig was, nadat me was opgevallen hoeveel prachtige beeldverhalen er op de markt zijn die ook heel geschikt zouden zijn voor het vrouwelijke lezerspubliek in Nederland. Alleen bereiken die boeken dat publiek niet, omdat strips met een imagoprobleem kampen: hier in Nederland worden ze nog teveel gezien als een medium voor jongetjes. Daar het lezerspubliek voor het grootste deel uit vrouwen bestaat, vond ik het zonde dat de stripwereld die markt braak liet liggen.”

En dan kwam BNS op de proppen. “Op een vrijdagmiddagborrel bij het Amsterdamse stripantiquariaat Lambiek raakte ik hierover in gesprek met Alex Wesselink, de voorzitter van de BNS, die er bijzonder enthousiast op reageerde en me voorstelde om deze opvattingen uit te werken in een plan: een vraag die eigenlijk heel logisch is in het licht van mijn professionele achtergrond. Voordat ik boeken ging schrijven, was ik namelijk o.a. werkzaam als persvoorlichter voor diverse Nederlandse televisiestations. Zo was ik bijvoorbeeld ook nauw betrokken bij de start van NET5, dat globaal dezelfde doelgroep heeft als degene die ik wil bereiken met dit plan, daardoor ken en begrijp ik die markt (tevens dezelfde als degene die ik met mijn eigen boeken wil bereiken) heel goed. Ik ben er zelf natuurlijk ook een exponent van, dat was ook de reden dat NET5 me destijds voor die klus aannam. Omdat het altijd effectief is als boodschap en boodschapper met elkaar samenvallen.”

Om te beginnen zal de Nederlandse stripwereld af moeten van het imago dat strips alleen voor jongetjes zijn

Inhoudelijk staat van Loon al best ver met haar promotieplan. “Om te beginnen zal de Nederlandse stripwereld af moeten van het imago dat strips alleen voor jongetjes zijn. Het publiek moet zich er bewust van worden dat de strip een medium is dat een minstens zo brede waaier aan genres biedt als de literatuur. Het plan biedt hiervoor een lijst aan speer- en knelpunten, met suggesties voor manieren waarop de knelpunten omzeild kunnen worden, een doelgroepanalyse, en suggesties voor de aanpak van de promotie. Het is echter een globaal plan, dat pas een concrete uitwerking krijgt als er voldoende animo is om het uit te voeren. Het is namelijk ook een ambitieus plan – dat echter zeer zeker uitvoerbaar is als het georganiseerd en gestructureerd aangepakt wordt. En dat vergt 1. een grotere samenwerking tussen de verschillende stripgerelateerde organisaties in Nederland, en 2. de aanstelling van een officiële persvoorlichter die zich op stelselmatige basis met de uitvoering bezighoudt, omdat er kanalen moeten worden aangesproken die niet vertrouwd zijn met het medium strip.”

Op de uitvoering van van Loons promotieplan is het nog even wachten. “Omdat grotere samenwerking tussen de betrokken partijen zo belangrijk is voor het slagen van dit plan moet er eerst draagvlak voor worden gecreëerd. Een van mijn adviezen luidt namelijk dat de promotie gecentraliseerd moet worden. Dus afgelopen zaterdag, op de eerste ledenvergadering van het jaar van de BNS, hebben de daar aanwezige leden het globale plan ontvangen zodat ze erover kunnen nadenken. Binnenkort zal een beknopte versie ook op de website van de BNS gepubliceerd worden, met mijn e-mailadres erbij zodat iedereen met interesse (en een eventuele bijdrage) contact met me erover kan opnemen. Daadwerkelijke beslissingen vallen echter pas als de BNS-leden er consensus over bereikt hebben; over twee maanden is de volgende vergadering en dan is het een agendapunt. Als zij besluiten om het plan groen licht geven, kan de volgende fase van start: de uitvoering”.

eentweedejeugdVan Loon heeft al heel duidelijke ideeën hoe dit alles concreet moet ingevuld worden. “Door de podia aan te spreken die door vrouwen het meest worden bezocht. Vrouwen zijn bijvoorbeeld niet alleen de grootste lezers van boeken, maar ook van tijdschriften. Er moet bovendien ook een duidelijker link naar de roman komen: het door vrouwen meest gelezen genre. En door de juiste taal in de communicatie te spreken. Zo stel ik bijvoorbeeld voor om de doelgroep als ‘graphic novelista’ aan te spreken, een prachtige term van Van de Wiele en Moerenhout die de marketing van hun boek heel goed begrijpen. De term verenigt de woorden ‘graphic novel’, dat een link naar de roman legt, en ‘fashionista’ dat exclusiviteit impliceert. En voor exclusiviteit is de doelgroep gevoelig.”

“Kijk naar wat er de afgelopen jaren gepubliceerd is:  ‘Een tweede jeugd’ van Rabaté, ‘Gemma Bovery’ en ‘Tamara Drewe’ van Posy Simmonds, ‘Persepolis’ van Satrapi natuurlijk, ‘Kiki van Montparnasse’ van Catel & Bouquet, ‘I love/hate Paris’ van jullie landgenoten Vande Wiele en Moerenhout, de lijst is eindeloos, want ook binnen Nederlandse grenzen verschijnen er steeds meer genderoverschrijdende boeken”, antwoordt Natasja van Loon stellig op de vraag of het beeldverhaal niet steeds het speelterrein van mannen zal blijven, “ik noem maar een ‘Meccano’ van Hanco Kolk. Bovendien is de tijd er rijp voor, Barbara Stok won ten slotte niet voor niets het afgelopen jaar als eerste vrouw de Stripschapprijs. Omdat ze een samenhangend oeuvre heeft opgebouwd in een nieuw genre dat een nieuw publiek aanspreekt en daarin ook veel navolging van jonge stripmakers heeft gekregen. Ze is de voortrekker geweest van een nieuwe school. En dan is er de televisieserie van de gagstrip ‘S1NGLE’ natuurlijk nog. De stelling van mijn plan luidt dan ook: de markt is er, de vraag kan gecreëerd worden.”

29 January 2010, 10:00 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina