Strip Turnhout


Waarom Raoul Cauvin niet in Angoulême was

Portret van Cauvin en Lambil door de laatste. (Copyright Lambil/Dupuis)

Portret van Cauvin en Lambil door laatsgenoemde. (Copyright Lambil/Dupuis)

Tijdens het afgelopen festival van Angoulême was op de grote markt een openlucht-tentoonstelling voor het stadhuis aan ‘De Blauwbloezen’ gewijd, de populaire strip van de Belgische tandem Raoul Cauvin (scenario) en Willy Lambil (tekeningen). De tentoonstelling kwam er op vraag van Blutch, de Franse tekenaar die dit jaar president van het festival was én die zijn pseudoniem aan ‘De Blauwbloezen’ dankt. Willy Lambil was in Angoulême, en liet zich al de aandacht welgevallen. Maar Raoul Cauvin schitterde door afwezigheid. In Le Monde Magazine geeft hij deze week tekst en uitleg bij zijn afwezigheid.

Toen in 1984 een albumprijs aan ‘De Smurfen’ werd toegekend, was hun geestelijke vader Peyo niet aanwezig in Angoulême. De organisatie vroeg daarom aan Cauvin, die er wel was, om de prijs in de plaats van zijn vriend in ontvangst te nemen. Toen Cauvin het podium betrad, ging het fout. “Ik werd uitgejouwd. Toen ik terug in België was, heb ik tegen Peyo gezegd: ‘Volgende keer ga je hem maar zelf halen, helemaal in je eentje, die prijs van je.’” Cauvin zwoer nooit nog een voet in Angoulême te zetten – en een tentoonstelling verandert daar wat hem betreft niks aan.

De redactie van Le Monde voegt daar aan toe: “Raoul Cauvin vergeet één ding: zowel in de wereld van de strip als op andere domeinen, is succes in Frankrijk erg verdacht.” Bovendien stelt de redactie vast dat de Belgische strip er bij de uitreiking van de Grote Prijs van de stad Angoulême toch bekaaid af komt. Vier Belgen kregen de prijs (Franquin, Jijé, Morris, François Schuiten) tegenover 33 Fransen, de laatste laureaat Baru meegerekend. Cauvin: “De Grote Neuzenstrip zoals wij die maken is altijd verworpen door de Franse intelligentia. En daar zijn ze heel halstarrig in. Ik zie maar één verklaring: de Parijse navelstaarderij.”

Cauvin betoont zich pessimistisch over de toekomst van het beeldverhaal. “Er worden veel te veel albums geproduceerd. De uitgevers helpen de strip om zeep. Het zijn ook al lang geen uitgevers meer, overigens, maar zakenmensen. Ze hebben geen enkele artistieke mening over een album, en praten alleen maar over strips terwijl ze naar grafieken op hun computers kijken.” Hij doet het nog graag, zegt de ondertussen 71-jarige scenarist, maar het heilig vuur is hij een beetje kwijt. Waar hij wat raadselachtig aan toevoegt: “Het is goed mogelijk dat ik veel sneller dan jullie allemaal denker er het bijltje bij neer gooi.”

Een uitgebreid interview met Raoul Cauvin vindt u in Stripgids 15.

3 February 2010, 22:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina