Strip Turnhout


Recensie

Jonathan intégrale (Cosey)

Halfweg de jaren ’70 baarde de publicatie van ‘Jonathan’ in het weekblad Kuifje veel opzien. De reeks van de Zwitserse tekenaar Cosey, die zich afspeelde in Tibet, stond ver af van de traditionele avonturenstrip waar het blad geschiedenis mee schreef. De strip ademde de vrije geest van de hippies en de rock van de jaren ’70 en hield zich bezig met vragen die in het blad nog nooit gesteld waren. Cosey las vooral filosofen en Amerikaanse literatuur, luisterde naar soms vrij experimentele muziek, en liet al die invloeden samenkomen in ‘Jonathan’. Het hoofdpersonage, zo zei hij later, was een verbeterde versie van de tekenaar zelf. (Een interview met Cosey over ‘Jonathan’ vindt u in Stripgids 13.) Le Lombard brengt nu een integrale op de markt die alle ‘Jonathan’-verhalen in een prachtig verzorgde heruitgave in vijf delen bundelt. We zien in dit eerste deel hoe de jonge Zwitser, die aan geheugenverlies lijdt, in de Himalaya op zoek gaat naar zijn eigen verleden, en steeds minstens evenveel vragen als antwoorden vindt. Cosey betoont zich van bij het begin van deze reeks een begenadigd verteller van intrigerende verhalen, die – helemaal in de lijn van zijn leermeester Derib – als haast geen ander de kunst verstaat om schitterende pagina’s te componeren, die ook nog eens ten dienste van het verhaal staan. Een integrale bundeling van alle ‘Jonathan’-albums zou ook voor de Nederlandstalige lezer meer dan welkom zijn. (TH)

Cosey
‘Jonathan intégrale’ (twee delen verschenen), Le Lombard, 184 blz., €20 per deel. (Franstalig)
****

20 May 2010, 16:32 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina