Strip Turnhout


Recensie

Vunzige Va 1: Zet zijn beste peentje voor (Gotlib)

De Franse humoristische stripmaker Marcel Gotlib was in de jaren ’80 ook in het Nederlands een vrij grote naam, met reeksen als ‘Waanzin Waanzuit’, ‘Lobbes’ (een eerbetoon aan tekenfilmfiguur Droopy van Tex Avery) en ‘Rhaa Lovely’. Bijzondere figuren in ’s mans ontspoorde universum waren de onnozele scout Hamster Joviaal, de Franse superheld Superdupont en de sadistische exhibitionist Koos Voos (mét druppel aan de neus).

De strips over dat laatste personage krijgen met dit album een tweede leven. En al heet Koos hier niet langer Koos, maar ‘Vunzige Va’ (een wat nauwkeurigere vertaling van het oorspronkelijke ‘Pervers Pépère’), dat mag de pret niet drukken. De strips van Gotlib zijn druk, bevatten bij momenten lange lappen tekst, maar zijn nog steeds erg grappig. Gelukkig draait het bij ‘Vunzige Va’ niet zomaar alleen om het tentoonspreiden van zijn koopwaar, hij heeft een hoger doel. Wat dat precies is, laat de man in het midden. Ondertussen amuseert hij zich kostelijk, meestal wel ten koste van zijn slachtoffers. (MG)

Gotlib
‘Vunzige Va 1: Zet zijn beste peentje voor’, Glad IJs/Casterman, 48 blz., €9,80.
***

11 May 2010, 16:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina