Strip Turnhout


Recensie

Striptekenen met Zusje (de Jager)

Volgend jaar viert ‘De Familie Doorzon’-tekenaar Gerrit de Jager zijn dertigjarige carrière als striptekenaar met een overzichtboek bij uitgeverij Atlas. Om er zeker van te zijn dat hij na zijn pensioen een waardige opvolger krijgt, smijt de Jager een heus ‘Hoe leer je striptekenen?’-boek op de markt. Daarvoor gebruikt de populaire Nederlandse stripmaker zijn personages Zusje en Poesie, uit de strip ‘Zusje’ die dagelijks in het dagblad Trouw te lezen is. Zusje en haar kat beginnen om de tijd te doden – omdat hun tekenaar godbetert op vakantie gaat – zichzelf te tekenen. In eenvoudige bewoordingen – ‘het paardenlijf is een ei’ – leert uw klein en groot grut hoe gebouwen, stereotype personages en dieren te tekenen. Ook tekstballonnen, verschillende gezichtsuitdrukkingen, looplijnen, onomatopeeën en andere stripwetmatigheden komen aan bod. Op uiterst speelse wijze krijgt de ‘leerling’ zo inzicht in de wereld van het beeldverhaal. Een striptekenboek dat platgelopen paden verlaat en zo je kind en jawel, ook jezelf een originele blik gunt in hoe een stripverhaal werkt en wordt gemaakt. Laat je echter niet bedotten door de tekst “striptekenen is helemaal niet moeilijk” op het achterplat. Het is en blijft verdomd moeilijk, hoe duidelijk dit getekende handboek ook is. (KM)

Gerrit de Jager
’Striptekenen met Zusje’, Nieuw Amsterdam, 224 blz., €12,50
***

18 May 2010, 11:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina