Strip Turnhout


Recensie

Pinokkio (Winshluss)

De Fransman Vincent Paronnaud (alias Winschluss) maakt met de vertaling van zijn‘Pinokkio’ een verpletterende entree in de Nederlandstalige stripwereld. Als uitgangspunt koos hij voor het oude verhaal van Carlo Collodi, maar hij geeft er een duivelse draai aan waarin hij in honderd-en-één tekenstijlen het tragische verhaal van de pop Pinokkio doet. Zijn jarenlange ervaring als animatiefilmer (met Marjane Satrapi maakte hij de verfilming van haar ‘Persepolis’) komt hem goed van pas om een album te maken dat vooruit stoomt als een actiefilm.

Tot voor ‘Pinokkio’ acteerde Winshluss voornamelijk in het alternatieve milieu van de undergroundstrips, in hoofdzaak via het tijdschrift Ferraille. Op de editie 2009 van het festival in Angoulême kreeg hij voor ‘Pinokkio’ de belangrijke prijs voor het beste album. Het zorgde meteen voor een verruimde aandacht voor zijn werk, en dus ook voor deze vertaling.

Winshluss’ heel eigenzinnige combinatie van onschuldige cartooneske tekeningen met grof geweld en seksuele escapades werkt wonderwel in Pinokkio. Het is zeker geen vrijblijvend verhaal voor een half uurtje tussendoor. Deze nieuwe Pinokkio is geen spek voor ieders bek. Elke stripliefhebber die op zoek is naar een uitdagende leeservaring vindt hier wel wat hij zoekt. De wereld van Winshluss opent zich, laat je meevoeren op de kolkende stroom. (MB)

Winshluss
‘Pinokkio’, Oog & Blik / De Bezige Bij, 188 blz., €34,90.
****

18 May 2010, 11:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina