Strip Turnhout


Recensie

Rimpels (Paco Roca)

Twee jaar geleden won de Valenciaanse stripmaker Paco Roca met ‘Rimpels’ alle stripprijzen die er in Spanje te winnen zijn. Het is dan ook een heel bijzonder boek, dat je met wat goede wil de striptegenhanger van ‘Hersenschimmen’ zou kunnen noemen, de roman over een Alzheimerpatiënt van de Nederlandse schrijver Bernlef.

‘Rimpels’ is het verhaal van een man op leeftijd, ooit bankbediende, die stilaan zijn herinneringen en zijn band met de werkelijkheid voelt wegsijpelen. Hij belandt in een tehuis voor dementerende bejaarden, waar hij zich staande probeert te houden, maar ondertussen steeds verder wegdeemstert. De angst om naar de bovenverdieping te moeten verhuizen, waar de zware gevallen zijn ondergebracht, wordt steeds groter. Maar een overplaatsing naar de bovenverdieping lijkt gaandeweg onafwendbaar. Toch is ‘Rimpels’ geen dramatisch of melodramatisch boek. Roca zet zijn personages neer met erg veel liefde neer, schrijft mooie dialogen (‘De karpaten zijn prachtig in het voorjaar’ laat hij één van zijn personages zeggen, een vrouw die denkt dat ze op de Oriënt Express zit) en bedient zich van een perfect gedoseerd gevoel voor humor – het enige wapen tegen het onvermijdelijke, lijkt het wel. ‘Rimpels’ is een prachtig, warm boek. (TH)

Paco Roca
‘Rimpels’, Silvester, 104 blz., €19,95.
****

17 May 2010, 16:28 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina