Strip Turnhout


Recensie

Blake en Mortimer 19: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 1 (van Hamme, Sterne & De Spiegeleer)

Een dubbele tragedie. De nieuwe tekenaar van Mortimer en Blake, René Sterne, overlijdt in het midden van zijn platenwerk. En Van Hamme grijpt terug naar de grote historische verhalen waarmee Jacobs doorbrak (‘Het Geheim van de Grote Piramide’, jawel 1 en 2).

Niet dat de plot rammelt. Wel dat Blake helemaal niet uit de verf komt, en Mortimer de helaasheid van zichzelf incarneert. Sterne paste de nevenpersonages aan zijn eigen ‘Adler’-tekenstijl aan (zie de herder die de vervloekte schat van Judas Iskariot ontdekt, of het mondje van Eleni) of kopieert gewoon prentjes uit oude verhalen (de Centaurclub). Bij De Spiegeleer ontaardt de baard van Mortimer (en zijn embompoint smelt weg). Ergerlijker is de kannibalisering van oudere verhalen en de onophoudelijke reeksverwijzingen (uitschieter: de triomfantelijke toespraak van schurk Beloukian, een doordrukje van Baram-Dandu in ‘Het Geheim van de Zwaardvis’).

Het enig goeie is de slechte. Olrik als pope, Olrik als koudbloedige moordenaar, Olrik als Olrik. Toch opletten: nooit zijn Dalisnorretje vergeten ! (Plaat 53, Prent 1!). Zo wordt het toch nog een leesbaar karbonnetje van Dan Brown. Arme Judas, twee keer vermoord. Niet voor 30 zilverlingen. Maar voor € 7,95. (LDV)

Jean van Hamme, René Sterne & Chantal De Spiegeleer
‘Blake en Mortimer 19: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 1’, Blake en Mortimer, 56 blz., €7,95.
**

20 May 2010, 16:39 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina