Strip Turnhout


Recensie

Weer over naar jou (Van Aken, Paquet & Van Uffelen)

Bijster origineel kan je de titel ‘Weer over naar jou’, het vervolg op, jawel, ‘Over naar jou’, niet noemen, maar dat hoeft ook niet. Adriaan Van Aken en Philip Paquet zetten met deel twee een even boeiend verhaal neer als met deel een. Niet dat er zo geweldig veel in gebeurt: een hippe jongedame staat op, maakt haar toilet en weet daarna niet echt wat ze met de rest van de dag aan moet. Ze tracht structuur in haar leven te krijgen, maar lummelt uiteindelijk maar wat aan. Ze komt in Weinigem Shopping Center terecht en pikt daar, geheel onterecht, twee verloren gelopen kindertjes op. Aan het eind lijken droom en werkelijkheid nog maar moeilijk van elkaar te onderscheiden, en zitten we als lezer met meer vragen dan antwoorden.

Wat is er boeiend aan een boek waarin niet veel gebeurt? Sinds ‘De avonden’ weten we dat het kan. Van Aken en Paquet gebruiken een aantal technieken die je als lezer danig bezighouden. Ze vertellen hun verhaal met horten en stoten; je haalt het niet in je hoofd om weg te zappen. Er zitten goeie woordspelingen in de tekst (zie boven), en, net als in deel een, van die uitgekookte clichés waarmee de reclame en de medemens ons bedotten. Taal en tekening gaan bij dit alles vlekkeloos samen. En Paquet is een klassebak. Niet alleen heeft hij een attractieve en expressieve tekenstijl, hij zit ook nooit om een visuele verrassing verlegen. Dat herkenbare Antwerpen bijvoorbeeld, of verschillende stroken die samen een geheel vormen, of dat diepe rood dat hij zo mooi met zwart laat contrasteren. Sterke boekjes. (IV)

Adriaan Van Aken, Philip Paquet & Youri Van Uffelen
‘Weer over naar jou’, Bries, geen paginering, €17,50.
****

11 May 2010, 16:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina