Strip Turnhout


Cartoons van Lectrr gestolen

Een van de cartoons die Lectrr tekende voor de werfhekdoeken rond de archeologische site op de Grote Markt in Turnhout

Het initiatief van Turnhout Graaft!, een samenwerking tussen de stad Turnhout,  de Erfgoedcel Noorderkempen en Adak (Archeologische Dienst Antwerpse Kempen), om de archeologische site op de Grote Markt van Turnhout op te fleuren met cartoons van de Gentse cartoonist Lectrr wordt ook gesmaakt bij dieven. Vorig weekend werden drie van de vijf werfhekdoeken gestolen. De kans dat ze worden vervangen is klein.

Lectrr zelf kan het hele voorval wel relativeren. “Ik praat niet zonder m’n advocaat, en ook die zal volhouden dat ik onschuldig ben tot het tegendeel bewezen is”, grapt de Gentse cartoonist. ”Het is natuurlijk de schaduwzijde van de medaille: langs de ene kant wil je dat je cartoons zo populair mogelijk zijn, maar langs de andere kant is het ook niet leuk als ze zó populair zijn dat ze gestolen worden. Nu krijgt niemand ze meer te zien. Maar het streelt m’n ego wel, natuurlijk. In het verleden werden al doeken van Van Gogh, Picasso of pakweg Munch gestolen. Nu kan ik dat rijtje vervoegen, en stoefen dat er doeken van m’n werk gestolen zijn. Ik zal wel wijselijk verzwijgen dat het werfdoeken waren. Meerdere doeken dan nog, het lijkt wel georganiseerde misdaad.”

De gestolen werfhekdoeken terug opsporen zal moeilijk zijn. Worden ze dan vervangen? ”We zouden ze graag vervangen, maar we willen liever nog even afwachten”, vertelt Jan De Vocht van Turnhout Graaft!.  ’Wie weet – hoop doet leven, zeker? - duiken ze toch nog op een van de volgende dagen. Misschien komt de oen in kwestie toch nog tot berouw? Of tot het inzicht dat zijn/haar slaapkamermuur net niet groot genoeg is voor zo’n monumentale cartoons. Anderzijds duren de opgravingen nog maar tot 12 juni. Dus als we ze vervangen – het duurt enkele dagen om ze te laten maken - doen ze ook maar goed twee weken dienst. En ook budgettair is dat onprettig.”

Lectrr, pseudoniem van Steven Degryse, reageert enigzins teleurgesteld op het nieuws van de niet-vervanging. “Da’s spijtig natuurlijk. Ze worden wel nog elders in de communicatie van Turnhout Graaft! gebruikt, dus het is geen verloren werk geweest. Maar toch: het was leuk geweest mochten de doeken er gewoon blijven hangen hebben om de mensen aan te spreken. Te doen lachen terwijl ze op weg waren naar hun werk. In een vleesverwerkende fabriek bijvoorbeeld. Of op het gemeentehuis. Die mensen kunnen daar allemaal mee lachen. Nu niet meer natuurlijk, want die doeken zijn weg, maar toen ze op weg waren naar hun werk en de doeken er nog hingen dan werd er wat afgebruld tijdens het woonwerkverkeer. Nu is dat wat minder. Dat is spijtig. Zo maakt werfdoekendiefstal de wereld een beetje minder kleurrijk.”

Nog twee overblijvende werfdoekcartoons blijven de archeologische site sieren. “Ik denk eraan om 380 Volt te laten plaatsen op de twee resterende doeken – alles voor de kunst, nietwaar - maar helaas schijnt dat bij wet verboden te zijn…”, lacht Jan De Vocht. ”Nee, het probleem is dat je zo’n doeken niet kan beschermen tegen diefstal. We wisten vooraf dat er een reële kans was dat dit ging gebeuren. Maar het is erg jammer dat het nu gebeurd is. Hopelijk komt de dief tot inkeer. De Sint-Pieterskerk is vlakbij, dus een aflaat is bespreekbaar.”

De cartoons zijn nog te zien op de website van Turnhout Graaft!

21 May 2010, 10:21 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina