Strip Turnhout


Marc Verhaegen tekent stripbiografie van Van Gogh

Marc Verhaegen tekent nu ook de stripbiografie van Van Gogh.

Nadat eerder bekend werd dat de Nederlandse striptekenares Barbara Stok het leven van schilder Vincent Van Gogh zal verstrippen in opdracht van het Vincent Van Gogh Museum, zet nu ook de Vlaamse striptekenaar Marc Verhaegen (o.a. ‘Senne en Sanne) – voor dezelfde opodrachtgever – zijn tanden in een stripbiografie van de Nederlandse schilder. Het album verschijnt in oktober 2010. “Het feit dat Barbara ook een strip rond hem maakt vind ik uitstekend. Ook de Serviër Gradimir Smudja heeft in 2003 een eigenzinnig en prachtig stripverhaal over Van Gogh gemaakt. Het draagt alleen maar bij tot de verrijking van de beeld- en verhalencultuur rond deze schilder”, klinkt het bij Marc Verhaegen.

Zelf nam hij al in 2008 contact op met het Amsterdamse Van Gogh Museum. “Zij kenden onze historische reeks, met de verhalen rond ‘Michiel De Ruyter’, ‘De Vliegende Hollander’ en ‘V-bommen op Antwerpen’, en waren daar zeer over te spreken.”, vertelt de stripauteur. ”In november van 2008 hebben Jan Kragt en ik eerst het Vincent Van Gogh-huis in Zundert bezocht (waar de schilder werd geboren en opgroeide – nvdr) en kort daarop hebben wij het Van Gogh Museum in Amsterdam gecontacteerd. In maart 2009 heb ik de eerste schetsen getoond aan de projectleider in Amsterdam, René Van Blerck. Zo lang lopen die contacten al. Er zijn dan nog verschillende vergaderingen geweest om het plaatje af te ronden. Beide partijen, zowel het Van Gogh Museum als onze Stichting Eureducation investeren in dit project. Het boek zal dus door onze Stichting uitgegeven worden, maar het Van Goghmuseum is daarbij sterk aanwezig. Wij laten hen ook meelezen en vinden het goed als zij af en toe een opmerking plaatsen om het geheel correcter te vertellen en in beeld te brengen. Als we vragen hebben, kunnen we ook altijd bij hen terecht.”

 ”In augustus 2009 won Barbara Stok de Stripschapprijs en kort daarna werd bekend dat zij het leven van de beroemde schilder zou verstrippen. Maar daar hoefden wij ons niets van aan te trekken, heeft men ons bij het Van Gogh Museum verzekerd, aangezien wij voor een ander doelpubliek werken. En inderdaad, de gesprekken gingen gewoon door. Een goede maand geleden hebben Louis Van Tilborg en Suzanne Bogman het licht voor ons definitief op groen gezet.”

Van Gogh is een naam die bij Verhaegen enig respect oproept. “Ik moet zeggen dat ik wel wat klamme handen had om er aan te beginnen. Van Gogh is een grote naam, die wil je met respect behandelen… én met goede tekeningen!”, poneert Verhaegen. ”De strip wordt verteld vanaf het ogenblik dat hij in mei 1890 bij zijn broer Theo langs gaat in Parijs. We laten de laatste maanden van zijn leven zien, we proberen duidelijkheid te verschaffen over zijn ziekte en in de flash backs geven we niet alleen een beeld van zijn jeugd en zijn familie, maar ook van zijn verdere leven. Van Gogh was geen makkelijk man in de omgang, je zou kunnen zeggen dat hij communicatiegestoord was, maar van de andere kant wist hij wel heel goed waar hij mee bezig was op artistiek gebied. Getuige daarvan de vele schilderijen en de talrijke brieven die hij schreef aan zijn broer Theo. Vincent had ook de drang om iets te betekenen voor de mensen. Dat nam soms extreme proporties aan. Zo was hij een korte tijd lekenprediker in de Belgische mijnstreek de Borinage. Hij ging zozeer op in zijn rol dat hij zichzelf compleet verwaarloosde en het boek “Imitatio Christi” van Thomas a Kempis indachtig, zelfs zijn kleren wegschonk aan de armen. Hij lag dan zelf in lompen op een koude vloer te slapen. Toen hij uit die functie werd ontslagen, besloot hij kunstenaar te worden. Maar hij moest keihard werken, hij had in het begin geen ontwikkeld talent. In zijn altruïsme ging hij, toen hij in Den Haag woonde, uit pure compassie samenleven met de prostituee Sien Hoornik, die hij vaak heeft geportretteerd. Dit tot grote afschuw van zijn vader, die een dominee was. In Parijs ontbolsterde het talent van Vincent volledig en werd zijn kleurenpalet fleuriger en rijker. Hij ontmoette er Toulouse-Lautrec, Gauguin, Pissarro, Emile Bernard en anderen.”

Verhaegen gaat enthousiast verder. “Wat je van de strip mag verwachten is een vrij correct en boeiend beeld van de kunstenaar-mens Vincent Van Gogh. Hij was een getormenteerd man, een gedreven zoeker en uiteindelijk uitgegroeid tot een indrukwekkend kunstenaar. Helaas werd hij twee jaar voor zijn dood geconfronteerd met het feit dat hij geestelijk niet gezond was. Dat was ook voor hemzelf een enorme klap. In de strip proberen we over te brengen hoe dat begonnen is en hoe hij en zijn omgeving daarmee omgingen. Ik hoop van harte dat als je de strip hebt gelezen, je een dieper inzicht hebt gekregen in zowel de kunstenaar als in de gevoelsmens Vincent Van Gogh.”

21 May 2010, 12:12 admin

Welk album wint de Stripschapprijs 2018?

20 January 2019, 20:26 Tom

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

Typex wint Nederlandse Stripschapprijs

29 December 2018, 12:35 Tom

Merho zoekt opvolgers voor Kiekeboe

21 December 2018, 12:13 Tom

Neem een selfie met Sidonia

19 December 2018, 12:54 Tom


32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel

Angoulême viert 80 jaar Batman

11 December 2018, 10:30 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina