Strip Turnhout


Waterburcht Pietersheim speelt hoofdrol in historische strip

'Jan Van Pietersheim' getekend en geschreven door Geert De Sutter

Ridder Jan Van Pietersheim en het Lanakense kasteel Pietersheim spelen de hoofdrol in een stripverhaal dat door Vlaamse stripauteur Geert De Sutter werd gerealiseerd in opdracht van de vzw Vrienden van Pietersheim.

De 12de eeuwse burchtruïne op het domein Pietersheim werd eind maart in zijn oude glorie hersteld. De strip ’Jan Van Pietersheim’ is van de hand van Zonhovenaar Geert De Sutter. “Oorspronkelijk zou de strip het verhaal vertellen van Pietersheim en het beleg van Maastricht”, vertelt de tekenaar die zijn carrière startte als assistent bij Bob De Moor. ”Toen ik het uitvoerige, historische verslag las van Famiano Strada bleek al snel dat dit moeilijk zou worden. Alexander Farnese neemt in 1579 Pietersheim in en verjaagt onmiddellijk de kasteelheer Jan van Pietersheim naar zijn kasteel in Ham-sur-Heure. Een verhaal met Farnese en Maastricht in de hoofdrol leek me minder geschikt. Het leek me veel boeiender een verhaal te vertellen over de toenmalige eigenaar van het kasteel: Jan van Pietersheim, die er kasteelheer was in de woelige tijden van de strijd tussen Spanjaarden en geuzen.”

Een historisch accurate strip is ‘Jan Van Pietersheim’ niet. “Een verhaal gebaseerd op historische feiten, maar verweven met fictie die niet is terug te vinden in de geschiedenisboeken. Het blijft wel altijd plausibel: het zou best echt kunnen gebeurd zijn”, legt De Sutter uit. De boeken kan je kopen aan de waterburcht en in het VVV-kantoor in Lanaken. Ook de Vlaamse en Nederlandse stripwinkels zullen bevoorraad worden. Een softcover kost €6 en voor een hardcover betaal je €12.

24 May 2010, 10:05 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina