Strip Turnhout


Recensie

De avonturen van Kapitein Fok (Pil)

Oudere Standaard- en Nieuwsblad-lezers herinneren zich uiteraard de stopstrip ‘Meneerke Peeters’. Pil, pseudoniem van Joe Meulepas (1915-2007), bedacht en tekende meer dan 5000 avontuurtjes van de dikbuikige slimmerik. Een ons onbekende creatie van Meulepas, Kapitein Fok, heeft nu weer het daglicht gezien, en wel als nummer vier in de reeks ‘Kartoenklassieken’. Danny De Laet brengt onder die titel nevenproducten van auteurs als Marc Sleen en Jef Nys uit. Dat gebeurt in uiterst eenvoudige vorm: gekopieerd op een in twee gesneden A-viertje met een paar nietjes erdoor. Fok, soms ook Fock en Foch gespeld, verscheen sporadisch in De Volksmacht tussen 1954 en 1957.

De vormgeving die de uitgevers hanteren is pretentieloos, en dat is goed, want de strip is dat ook. Kapitein Fok wordt zeeziek op een tentoonstelling van marineschilders. Kapitein Fok neemt een douche onder de fontein van de walvis. Kapitein Fok drinkt van de fles waarmee hij het nieuwe schip moet dopen. Pil zou er vandaag uiteraard geen enkele redactie meer mee overtuigen. Maar wie de geschiedenis van de Vlaamse strip bestudeert, moet in een nostalgische drang naar volledigheid kennis nemen van producten als deze. Vertederend, dit gele niemendalletje. (IV)

Pil
‘De avonturen van Kapitein Fok’, VPOB (Reeks Kartoen Klassieken), €5.
**
 

15 July 2010, 18:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina