Strip Turnhout


Recensie

Alpha… directions (Harder)

Proterozoïcum, Cenozoïcum, Pleistoceen, Trias, prokaryoten, mitchondrieën, coelacanten, sauropoden… Wie, wat, waar, hoe en vooral in welke volgorde? Neem Jens Harders lijvige lees-, kijk- en bladerstrip ‘Alpha’ ter hand en je raast van de Big Bang tot aan de laatste dinosauriërs. De prehistorie als een prentenboek. Soms wat opsommerig, maar het boek leent zich met zijn jeugdencyclopedisch uiterlijk ook makkelijk tot het lezen van de aparte hoofdstukken (voorzien van kleurcodes en samenvattingen). Harder beeldt dit allemaal uit in een zwierige, barokke stijl. Zeker bij de kosmische en geologische beelden benadert zijn werk de abstractie.

Van zodra er herkenbare levensvormen opduiken, leeft hij zich dan weer uit in dynamische scènes vol lang verdwenen diersoorten of uitgebreide landschappen. Bovendien combineert hij dit met beelden uit religie, mythologie, ruimtevaart, wetenschap en kunst (Magritte, Hergé, Trondheim, Hokusai en Woodring, om er maar een paar te noemen). Kortom, alles staat in het teken van de verbeelding van de prehistorie. Intussen zwoegt de Duitse stripmaker verder aan ‘Beta’, een gelijkaardig overzicht van de menselijke geschiedenis. (SC)

Jens Harder
‘Alpha… directions’, Actes Sud –l’An 2, €39,50. (Franstalig)
***


15 July 2010, 22:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina