Strip Turnhout


Recensie

Alpha… directions (Harder)

Proterozoïcum, Cenozoïcum, Pleistoceen, Trias, prokaryoten, mitchondrieën, coelacanten, sauropoden… Wie, wat, waar, hoe en vooral in welke volgorde? Neem Jens Harders lijvige lees-, kijk- en bladerstrip ‘Alpha’ ter hand en je raast van de Big Bang tot aan de laatste dinosauriërs. De prehistorie als een prentenboek. Soms wat opsommerig, maar het boek leent zich met zijn jeugdencyclopedisch uiterlijk ook makkelijk tot het lezen van de aparte hoofdstukken (voorzien van kleurcodes en samenvattingen). Harder beeldt dit allemaal uit in een zwierige, barokke stijl. Zeker bij de kosmische en geologische beelden benadert zijn werk de abstractie.

Van zodra er herkenbare levensvormen opduiken, leeft hij zich dan weer uit in dynamische scènes vol lang verdwenen diersoorten of uitgebreide landschappen. Bovendien combineert hij dit met beelden uit religie, mythologie, ruimtevaart, wetenschap en kunst (Magritte, Hergé, Trondheim, Hokusai en Woodring, om er maar een paar te noemen). Kortom, alles staat in het teken van de verbeelding van de prehistorie. Intussen zwoegt de Duitse stripmaker verder aan ‘Beta’, een gelijkaardig overzicht van de menselijke geschiedenis. (SC)

Jens Harder
‘Alpha… directions’, Actes Sud –l’An 2, €39,50. (Franstalig)
***


15 July 2010, 22:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina