Strip Turnhout


Recensie

Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat (Ivan Adriaenssens met nawoord Piet Chielens)

De oorspronkelijke bedoeling van Ivan Adriaenssens, één van de auteurs van de stopgezette jeugdstrip ‘Orphanimo!!’, was een verstripping van het integrale oorlogsdagboek van Odon van Pevenaege. Geen enkele uitgever bleek echter te willen investeren in de strip, die uiteindelijk een 130 bladzijden zou tellen. Als alternatief brengt uitgeverij Lannoo nu het originele dagboek van de eerste wereldoorlogsoldaat uit gelardeerd met foto’s uit het archief van het In Flanders Fields Museum in Ieper, en tekeningen die Adriaenssens al had klaargestoomd voor zijn strip. ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’ is uiteindelijk een heel toegankelijk boek geworden waarin we unieke getuigen worden van wat een soldaat uit WOI allemaal moest doormaken. De IJzerfrontsoldaat was aanwezig bij historische oorlogsmomenten als de val van Antwerpen, de eerste slag bij de IJzer en de eerste gasaanval in de geschiedenis. De dagdagelijkse gruwel waarmee Odon werd geconfronteerd – de dood van een kameraad, een soldatenslachting door mitrailleurs – maakt dat de lezer zich bij wijle ongemakkelijk voelt. Spijtig dat de strip er nooit is gekomen, al maakt dit boek veel goed. (KM)

Ivan Adriaenssens (nawoord Piet Chielens)
‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’, Lannoo, 144 blz., €19,95.
***
 

15 July 2010, 19:39 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina