Strip Turnhout


Recensie

Het opdringerige lijk van Plaine Monceau (Malet & Moynot)

Eerst waren er de romans van schrijver Leo Malet (1909-1996). Die liet zijn hoofdpersonage Nestor Burma, een pijprokende privé-detective, in elk boek neerstrijken in een ander Parijs’ arrondissement, waar hij zich altijd wel geconfronteerd zag met een of ander lijk. Soms wel meer dan één, zelfs. Jacques Tardi, een groot bewonderaar van Malet, verstripte diens ‘Sluiers over de Pont de Tolbiac’, en maakte later nog vier andere Malet-adaptaties. Een commercieel succes, en uitgeverij Casterman wilde er mee doorgaan. Tardi wilde wel, maar had de tijd niet. En zo belandde de uitgever uiteindelijk bij Emmanuel Moynot, die mocht verderwerken met de door Tardi vormgegeven personages. ‘Het opdringerige lijk van Plaine Monceau’ is alweer de derde ‘Nestor Burma’-strip van zijn hand.

Wat meteen in het oog springt: Moynot is geen Tardi. Gelukkig doet hij ook nergens alsof, en geeft hij de strip zijn eigen signatuur mee. Ook zijn strip ademt de sfeer van Parijs van de jaren ’50, Nestor Burma is ook hier een soort van Frans alternatief voor Philip Marlowe, en toch draagt alles Moynots eigen stempel. Een voorbeeldige overname, denken wij dan, die aansluit bij de originele albums, en toch persoonlijkheid heeft. Een moeilijke evenwichtsoefening, die hier tot een goed einde wordt gebracht. (ZS)

Leo Malet & Moynot
‘Het opdringerige lijk van Plaine Monceau’, Casterman, 68 blz., €14,75.
***

15 July 2010, 21:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina