Strip Turnhout


Recensie

Het opdringerige lijk van Plaine Monceau (Malet & Moynot)

Eerst waren er de romans van schrijver Leo Malet (1909-1996). Die liet zijn hoofdpersonage Nestor Burma, een pijprokende privé-detective, in elk boek neerstrijken in een ander Parijs’ arrondissement, waar hij zich altijd wel geconfronteerd zag met een of ander lijk. Soms wel meer dan één, zelfs. Jacques Tardi, een groot bewonderaar van Malet, verstripte diens ‘Sluiers over de Pont de Tolbiac’, en maakte later nog vier andere Malet-adaptaties. Een commercieel succes, en uitgeverij Casterman wilde er mee doorgaan. Tardi wilde wel, maar had de tijd niet. En zo belandde de uitgever uiteindelijk bij Emmanuel Moynot, die mocht verderwerken met de door Tardi vormgegeven personages. ‘Het opdringerige lijk van Plaine Monceau’ is alweer de derde ‘Nestor Burma’-strip van zijn hand.

Wat meteen in het oog springt: Moynot is geen Tardi. Gelukkig doet hij ook nergens alsof, en geeft hij de strip zijn eigen signatuur mee. Ook zijn strip ademt de sfeer van Parijs van de jaren ’50, Nestor Burma is ook hier een soort van Frans alternatief voor Philip Marlowe, en toch draagt alles Moynots eigen stempel. Een voorbeeldige overname, denken wij dan, die aansluit bij de originele albums, en toch persoonlijkheid heeft. Een moeilijke evenwichtsoefening, die hier tot een goed einde wordt gebracht. (ZS)

Leo Malet & Moynot
‘Het opdringerige lijk van Plaine Monceau’, Casterman, 68 blz., €14,75.
***

15 July 2010, 21:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina