Strip Turnhout


Recensie

Blotch 1: De koning van Parijs (Blutch)

In ‘De koning van Parijs’ introduceert Blutch, pseudoniem van Christian Hincker, Blotch – spotprententekenaar om den brode en schilder. Blotch is een burgermannetje uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, een arrogant en volgevreten stuk pretentie, opportunist, kleinemeisjesgluurder, reactionair, dagdief en plagiaatpleger. Kortom, een weerzinwekkend figuur, zo iemand waarvan de Engelsen zeggen: “I’m beginning to like him already.”

De belevenissen van Blotch worden ons geserveerd in episodes van telkens vijf bladzijden. En hij maakt best heftige dingen mee: moord, gewelddadige betogingen, chantage, wat nog al niet. Maar de charme van de strip ligt toch vooral in de creatie van een onuitstaanbaar figuur. Zijn verhaal wordt in een krachtige, expressionistisch aandoende tekenstijl verteld. De verhaallijn wordt onderbroken door de prentjes die Blotch voor de krant produceert: onveranderlijk flauwe, seksistische mopjes die we van ouwe strandkaarten kennen. Een mooi motief is ook de voortdurende concurrentie tussen de oudere garde van cartoonisten en de nieuwkomers. De vertaler heeft zijn werk goed gedaan: hier passeren Marc Sleen, Hergé en Willy Vandersteen de revue.

Behalve ‘Blotch’ heeft Blutch tal van andere strips, illustraties en prestaties achter zijn naam staan.  Zo werkt hij voor onder andere The New Yorker, en in 2009 won hij de Grand Prix in Angoulème. Grote meneer. Hopelijk wordt ook ‘Blotch 2: Face à son Destin’, snel vertaald. (IV)

Blutch
‘Blotch 1: De koning van Parijs’, Casterman/Glad IJs, 48 blz., €9,80.
****

15 July 2010, 18:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina