Strip Turnhout


Recensie

Missié Vandisandi (Hermann)

Toen uitgeverij Dupuis twintig jaar geleden met de collectie Vrije Vlucht startte, waaide er meteen een frisse wind door de wereld van het Frans-Belgische beeldverhaal. Vaste waarden als Cosey of Hermann kregen de kans om stripromans te maken die los stonden van de reeksen waarmee ze naam hadden gemaakt. Het succes was groot, en Vlaamse stripmakers als Griffo en Marvano konden voor Vrije Vlucht de strips maken waarmee ze de doorbraak bij een internationaal publiek forceerden, respectievelijk ‘S.O.S. Geluk’ en ‘De eeuwige oorlog’.

‘Missié Vandisandi’ uit 1991 was de eerste echte striproman die Hermann maakte, tot dan vooral bekend van reeksen als ‘Comanche’, ‘Bernard Prince’ en ‘Jeremiah’. Het is nog steeds één van de beste strips van zijn hand. Hermann doet het relaas van een oud-koloniaal die met een smoesje naar het Zaïre van Mobutu Sese Seko wordt gelokt, en daar terechtkomt in een kluwen waarin niets is wat het lijkt. De man zelf weet niet wat hem overkomt, en Hermann gunt ook zijn lezers die duidelijkheid niet. De voorbije jaren enkel nog antiquarisch op de kop te tikken, nu eindelijk opnieuw in een goedkope uitvoering op de markt. Hulde! (TH)

Hermann
‘Missié Vandisandi’, Dupuis, 56 blz., €6,25.
****

15 July 2010, 16:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina