Strip Turnhout


Recensie

Missié Vandisandi (Hermann)

Toen uitgeverij Dupuis twintig jaar geleden met de collectie Vrije Vlucht startte, waaide er meteen een frisse wind door de wereld van het Frans-Belgische beeldverhaal. Vaste waarden als Cosey of Hermann kregen de kans om stripromans te maken die los stonden van de reeksen waarmee ze naam hadden gemaakt. Het succes was groot, en Vlaamse stripmakers als Griffo en Marvano konden voor Vrije Vlucht de strips maken waarmee ze de doorbraak bij een internationaal publiek forceerden, respectievelijk ‘S.O.S. Geluk’ en ‘De eeuwige oorlog’.

‘Missié Vandisandi’ uit 1991 was de eerste echte striproman die Hermann maakte, tot dan vooral bekend van reeksen als ‘Comanche’, ‘Bernard Prince’ en ‘Jeremiah’. Het is nog steeds één van de beste strips van zijn hand. Hermann doet het relaas van een oud-koloniaal die met een smoesje naar het Zaïre van Mobutu Sese Seko wordt gelokt, en daar terechtkomt in een kluwen waarin niets is wat het lijkt. De man zelf weet niet wat hem overkomt, en Hermann gunt ook zijn lezers die duidelijkheid niet. De voorbije jaren enkel nog antiquarisch op de kop te tikken, nu eindelijk opnieuw in een goedkope uitvoering op de markt. Hulde! (TH)

Hermann
‘Missié Vandisandi’, Dupuis, 56 blz., €6,25.
****

15 July 2010, 16:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina