Strip Turnhout


Recensie

Langs duistere wegen (David B.)

De Adriatische havenstad Rijeka in Kroatië, heette bij het begin van de negentiende eeuw nog Fiume. In 1920 vond er een merkwaardige bezetting plaats. Een leger geleid door dichter en schrijver Gabriele D’Annunzio riep de stad uit tot een vrijstaat, en startte er een (min of meer pre-fascistische) samenleving, die het merkwaardig lang uitzong, ondanks een omsingeling door het Italiaanse leger. David B., bekend van het naar ons gevoel wat overroepen ‘Vallende ziekte’, gebruikt het Fiume uit dit tijd als achtergrond voor ‘Langs duistere wegen’, een strip over een paar stuurloze jonge mannen die de Eerste Wereldoorlog hebben overleefd en er niet in slagen hun leven opnieuw richting te geven. Ze hebben veel verloren in de oorlog, vooral hun illusies.

Werd David B. bij het begin van zijn carrière nog vaak als een epigoon van Tardi gezien (ook al omdat hij ook gefascineerd was door de Eerste Wereldoorlog), dan heeft hij dat stigma ondertussen wel afgeworpen. ‘Langs duistere wegen’, een parabel over oorlog, politiek en liefde waarin David B. feit en fictie naadloos in mekaar laat overgaan, behoort tot zijn beste werk. (TH)

David B.
‘Langs duistere wegen’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 122 blz., €24,90.
****

15 July 2010, 21:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina