Strip Turnhout


Recensie

Langs duistere wegen (David B.)

De Adriatische havenstad Rijeka in Kroatië, heette bij het begin van de negentiende eeuw nog Fiume. In 1920 vond er een merkwaardige bezetting plaats. Een leger geleid door dichter en schrijver Gabriele D’Annunzio riep de stad uit tot een vrijstaat, en startte er een (min of meer pre-fascistische) samenleving, die het merkwaardig lang uitzong, ondanks een omsingeling door het Italiaanse leger. David B., bekend van het naar ons gevoel wat overroepen ‘Vallende ziekte’, gebruikt het Fiume uit dit tijd als achtergrond voor ‘Langs duistere wegen’, een strip over een paar stuurloze jonge mannen die de Eerste Wereldoorlog hebben overleefd en er niet in slagen hun leven opnieuw richting te geven. Ze hebben veel verloren in de oorlog, vooral hun illusies.

Werd David B. bij het begin van zijn carrière nog vaak als een epigoon van Tardi gezien (ook al omdat hij ook gefascineerd was door de Eerste Wereldoorlog), dan heeft hij dat stigma ondertussen wel afgeworpen. ‘Langs duistere wegen’, een parabel over oorlog, politiek en liefde waarin David B. feit en fictie naadloos in mekaar laat overgaan, behoort tot zijn beste werk. (TH)

David B.
‘Langs duistere wegen’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 122 blz., €24,90.
****

15 July 2010, 21:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina