Strip Turnhout


Alan Moore weigert ‘Watchmen’-rechten in ruil voor vervolg

In een interview voor het Amerikaanse maandblad Wired vertelt de Britse auteur Alan Moore dat DC Comics hem de rechten van ‘Watchmen’,  de twaalfdelige comic die de Brit maakte met Dave Gibbons, heeft aangeboden in ruil voor de verderzetting van de grensverleggende graphic novel.  Moore weigerde in te gaan op het aanbod wat de hoop op een uitbreiding van het ‘Watchmen’-universum klein maakt.

“Ik vertelde hen dat wanneer ze dat 10 jaar geleden hadden voorgesteld, toen ik er achter vroeg, het misschien wel had gewerkt”, aldus Alan Moore in Wired. “Maar nu wil ik ‘Watchmen’ niet terug. Zeker niet onder die voorwaarden.” Jarenlang werd een vervolg op de ‘Watchmen’-comic uitgesloten door DC Comics maar na het grote succes van de verfilming van de stripklassieker in 2009 en met de komst van Dan DiDio, senior vice president van DC Comics, werden de geruchten groter dat de graphic novel verdergezet zou worden in een prequel, sequel en/of spin-offs. Zelfs een vervolg op de film wordt niet uitgesloten.

Niet dat Alan Moore hierover een vinger in de pap te brokken heeft. De rechten liggen uiteindelijk bij de Amerikaanse uitgeverij DC Comics en dus beslissen zij over een eventueel vervolg op ‘Watchmen’. Niet dat het zo’n vaart zal lopen. Dan Didio benadrukt op de Amerikaanse website Comic Book Recourses, zonder in te gaan op het aanbod aan Alan Moore,  dat ‘Watchmen’ een heel belangrijk project is voor de uitgeverij en dat als er al sprake is van een eventueel vervolg het maar meer dan normaal is Alan Moore en Dave Gibbons daar eerst over te informeren en te bevragen. Een vervolg staat dus niet meteen in de steigers.

‘Watchmen’ wordt door velen beschouwd als een van de beste graphic novels aller tijden. De strip is een complex, gelaagd moordmysterie, gesitueerd in een alternatief 1985 waarin superhelden deel uitmaken van het alledaagse Amerika. Het album werd in 2009 in het Nederlands uitgebracht door Uitgeverij De Vliegende Hollander.

23 July 2010, 11:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina