Strip Turnhout


‘American Splendor’-auteur Harvey Pekar overleden (1939-2010)

De Amerikaanse striplegende Harvey Pekar werd vandaag in zijn huis in Cleveland dood aangetroffen door zijn vrouw Joyce Brabner. Pekar werd vooral bekend door zijn autobiografische stripreeks ‘American Splendor’, die in 2003 verfilmd werd. De stripauteur overleed op 70-jarige leeftijd.

Harvey Pekar had al langer problemen met zijn gezondheid. Hij had prostaatkanker en daarbovenop leed hij aan astma, een hoge bloeddruk en depressies. De ware doodsoorzaak is nog niet bekend. Pekar werd vooral bekend met ‘American Splendor’, een reeks autobiografische strips die hij schreef en liet tekenen door een grote verscheidenheid aan tekenaars. Zelf kon hij geen rechte lijn tekenen, beweerde hij en daarom mochten bekende tekenaars als Joe Sacco, Jim Woodring en Robert Crumb zijn teksten illustreren. In die strips kloeg Pekar over het leven, geld, vrouwen en het werk. De reeks bereikte een cultstatus. ‘American Splendor’ werd voor het eerst gepubliceerd in 1976. Het meest recente nummer verscheen in 2008. In 2003 kreeg de autobiografische strip een filmadaptatie, die genomineerd werd voor een Oscar.

Met zijn vrouw Joyce Brabner schreef Pekar ook de striproman ‘Our Cancer Year’, een verslag van hun strijd tegen kanker. Harvey Pekar zou op 8 oktober 71 jaar geworden zijn.

12 July 2010, 20:45 admin


Grafixx EXTD. #3

9 October 2019, 21:57 Roel

Veilinghuis Bernaerts veilt opnieuw tekeningen van POM

7 October 2019, 10:19 Tom

29e editie Wilrijkse Stripdagen

5 October 2019, 09:51 Roel

Die Keure brengt Engelse vertaling van Koude Oorlog-strip

30 September 2019, 19:55 Jasper

Alexander De Grote op veroveringstocht in Turnhout

26 September 2019, 11:46 Jasper
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina