Strip Turnhout


Auteurs ‘Suske en Wiske’ winnen Het Gouden Potlood

Luc Morjaeu en Peter Van Gucht, het duo dat de hedendaagse ‘Suske en Wiske’-strips maakt, hebben Het Gouden Potlood gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door de organisatie van het Milky Way Stripfestival in Middelkerke dat nog tot 8 augustus 2010 te bezoeken is op de zeedijk van de kuststad.

Het festival geeft dit jaar veel aandacht aan de bekende reeks van Willy Vandersteen. Niet alleen sieren de twee striphelden de affiche van het festival, ook de decors vieren de 65ste verjaardag van ‘Suske en Wiske’ uitbundig. Bovendien is er ook een expo te bekijken van het heldenduo buiten de strip. Het Gouden Potlood, uitgereikt aan de huidige makers van ‘Suske en Wiske’ is dan ook het orgelpunt. In 2001 won Paul Geerts, een van de voorgangers van Morjaeu en Van Gucht, ook al een Gouden Potlood. De winnaar van verleden jaar, ‘De Rode Ridder’-tekenaar Claus Scholz, ontbrak ook dit jaar niet bij de feestvierders. Een standbeeld van stripfiguur Johan, de Rode Ridder – overigens oorspronkelijk ook een creatie van Willy Vandersteen – werd op het stripfestival onthuld. Het standbeeld krijgt nu ook een plaats op de zeedijk naast andere stripstandbeelden van o.a. ‘Lucky Luke’, ‘Jommeke’ en ‘De Kiekeboes’.

Er werd echter niet alleen een Gouden Potlood uitgereikt. De Rookie-prijs ging dit jaar naar Tom Bouden wiens nieuwste album ‘De geschiedenis van Tom Jones’ net verschenen is. Eddy Paape, de auteur van o.a. ‘Flip Flink’, ‘Luc Orient’ en ‘Jan Kordaat’, kreeg De Tijd van Toen-prijs. Die prijs wordt uitgereikt aan stripauteurs met een rijk oeuvre die tegenwoordig echter niet meer zo zichtbaar zijn voor het grote publiek. De dit jaar voor het eerst uitgereikte Graphic Novel-prijs werd door Judith Vanistendael in de wacht gesleept.

2 August 2010, 09:28 admin

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina