Strip Turnhout


Stripschapprijs 2010 voor ‘De Rechter’-tekenaar Jesse van Muylwijck

Jesse van Muylwijck, tekenaar van 'De Rechter' wint de Stripschapprijs 2010.

De Nederlandse stripauteur Jesse van Muylwijck, bekend van zijn komische krantenstrip ‘De Rechter’, heeft de Stripschapprijs 2010 gewonnen. De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Van Muylwijck krijgt de prijs op zaterdag 25 september uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten door Cor Lamers, burgemeester van Houten.

Jesse van Muylwijcks ’De Rechter’, waarin het hoofdpersonage zijn humoristisch licht laat schijnen over actuele gebeurtenissen, verschijnt al 17 jaar in 14 Nederlandse kranten. Een selectie van de beste stroken uit deze langlopende krantenstrip worden ieder jaar gebundeld in een album. Een kersverse verzameling van ‘De Rechter’-avonturen, het 18de album, verschijnt in september 2010. 

Als voormalig rechtenstudent lag de keuze voor een rechter als belangrijkste personage voor de hand. “Het is een beetje moeilijk om een strip over een dokter te maken als je rechten hebt gestudeerd, net zoals het moeilijk is een strip over een rechter maken als je geneeskunde hebt gedaan. Omdat ik rechten heb gestudeerd en kantoorbanen me niet zo aantrokken, is dat de meest voor de hand liggende keuze”, legt de Nederlandse tekenaar uit in een interview voor Stripelmagazine. “Dan kun je nog vragen: waarom dan geen advocaat als hoofdpersoon? Omdat de rechter dieper moet gaan dan de advocaat, die slechts een partijbelang dient. De advocaat is daarmee een goede bijfiguur. De rechter is een archetype, een oordelende macht, die het goede van het kwade moet scheiden. Hij staat halverwege de mens en god, en dat maakt hem als hoofdfiguur heel bruikbaar.”

De kersverse Stripschapprijswinnaar mag dan wel door de krantenpublicatie van ‘De Rechter’ een groot publiek bereiken in Nederland, in Vlaanderen is hij nagenoeg onbekend. “Daar zitten inderdaad geen Vlaamse kranten bij, om twee redenen: er is tot nu toe geen Vlaamse krant geweest die belangstelling toonde – ik heb de strip ooit wel aangeboden, aan de Gazet van Antwerpen - en er gaan toch wel heel veel afleveringen over Nederlandse actualiteiten. Maar inderdaad, veel strips kunnen ook prima in de Belgische kranten”, aldus de in Canada wonende stripauteur.

Jesse van Muylwijck zal de Stripschapprijs op de Stripdagen in Houten in ontvangst nemen. De Stripdagen en de uitreiking van de Stripschapprijzen worden jaarlijks georganiseerd door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De Stripdagen gaan dit jaar door op zaterdag 25 en zondag 26 september met als thema ‘Strips op het spoor – 100 Jaar Scouting’. Meer info vindt u hier.

19 August 2010, 20:06 admin

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina