Strip Turnhout


Recensie

The art of Harvey Kurtzman: the Mad Genius of Comics (Kitchen & Buhle)

Harvey Kurtzman tekende in de jaren ’50 oorlogsstrips voor EC Comics en maakte ‘Little Annie Fanny’ voor Playboy. Maar in de geschiedenisboeken wordt hij toch in de eerste plaats geroemd als de bedenker van het blad Mad Magazine. In dit prachtig vormgegeven boek (het ruikt zelfs lekker) gaan Denis Kitchen en Paul Buhle op zoek naar het wezen van het werk van Kurtzman. Dat doen ze aan de hand van illustraties, schetsen, onbekende strips, pagina-layouts, brieven en veel foto’s. Kurtzman  blijkt – zelfs wanneer hij verhaalstof leverde aan collega’s Will Elder, Jack Davis of Wally Wood – veel meer dan een scenarist geweest te zijn, getuige daarvan enkel al door hem vrij ver uitgewerkte scenario’s voor zijn collega’s. Onderweg passeren ook Robert Crumb en Terry Gilliam (of ‘Monty Python’-fame) de revue. Allebei startten ze hun carrière onder de vleugels van Kurtzman. (TH)

Denis Kitchen & Paul Buhle
‘The art of Harvey Kurtzman: the Mad Genius of Comics’, Abrams Comicarts, 242 blz., €40. (Engelstalig)
****

15 September 2010, 17:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina