Strip Turnhout


Recensie

Abstract Comics: The Anthology (Molotiu)

Stripmaker en kunstkenner Andrei Molotiu bundelde een hoop abstracte stripverhalen tot een prachtig livre-objet. Gelukkig is deze bloemlezing meer dan gewoon een kleurrijk koffietafelboek of de zoveelste poging om strip tot “kunst” te verheffen geworden. Een veertigtal auteurs bewijst dat het beeldverhaal ook in zijn abstracties een zeer specifiek medium vormt. Molotiu’s bondig voorwoord geeft een historisch overzicht van het subgenre waarin ook externen opduiken als El Lissitzky, Alechinsky, Pollock en De Kooning.

Molotiu hanteert wel een nogal vormelijk begrip van abstracte strips en bij sommige auteurs krijg je het gevoel dat het volstaat iets te maken dat refereert naar het uitzicht van strips (kaders!) zonder dat je verder iets kunt lezen. Ook ligt het accent vooral op Noord-Amerika. U moet echter niet vrezen enkel obscure namen te ontmoeten, want ook Robert Crumb, Gary Panter, Lewis Trondheim en Ibn Al Rabin zijn opgenomen. De Belg Greg Shaw is uiteraard ook van de partij. Blader door het boek, schuif uw vooroordelen graag terzijde en laat u leiden door ritme, kleur en bladschikking. Playtime! (SC)

Andrei Molotiu (red.)
‘Abstract Comics: The Anthology’, Fantagraphics Books, €39,99.
***

15 September 2010, 16:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina