Strip Turnhout


Recensie

Abstract Comics: The Anthology (Molotiu)

Stripmaker en kunstkenner Andrei Molotiu bundelde een hoop abstracte stripverhalen tot een prachtig livre-objet. Gelukkig is deze bloemlezing meer dan gewoon een kleurrijk koffietafelboek of de zoveelste poging om strip tot “kunst” te verheffen geworden. Een veertigtal auteurs bewijst dat het beeldverhaal ook in zijn abstracties een zeer specifiek medium vormt. Molotiu’s bondig voorwoord geeft een historisch overzicht van het subgenre waarin ook externen opduiken als El Lissitzky, Alechinsky, Pollock en De Kooning.

Molotiu hanteert wel een nogal vormelijk begrip van abstracte strips en bij sommige auteurs krijg je het gevoel dat het volstaat iets te maken dat refereert naar het uitzicht van strips (kaders!) zonder dat je verder iets kunt lezen. Ook ligt het accent vooral op Noord-Amerika. U moet echter niet vrezen enkel obscure namen te ontmoeten, want ook Robert Crumb, Gary Panter, Lewis Trondheim en Ibn Al Rabin zijn opgenomen. De Belg Greg Shaw is uiteraard ook van de partij. Blader door het boek, schuif uw vooroordelen graag terzijde en laat u leiden door ritme, kleur en bladschikking. Playtime! (SC)

Andrei Molotiu (red.)
‘Abstract Comics: The Anthology’, Fantagraphics Books, €39,99.
***

15 September 2010, 16:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina