Strip Turnhout


Recensie

Hägar the horrible: 1973-1974 (Browne)

Als ik even teruggrijp naar mijn eerste stripervaringen, moet ik constateren dat er vreemd genoeg regelmatig een viking de revue passeerde. Zo was er niet alleen Wickie (dàt vingertje!), maar bijvoorbeeld ook Horak bij ‘De Rode Ridder’ en de ‘Vinnige’ bij ‘Suske en Wiske’. De primus inter pares blijft natuurlijk Hägar, een antiheld die al sinds het begin van de jaren ’70 heel wat moeite heeft om zijn epitheton ‘de verschrikkelijke’ strook na strook waar te maken. Van in het begin zat Dik Browne er bovenop en creëerde hij een hele resem klassiek geworden nevenfiguren, om met  Lucky Eddie, Helga, Honi en Hamlet de voornaamste te noemen. Browne is ook de koning van de running gag en zeker in dit eerste deel is de gewenning nog heel ver te zoeken.

Het was lang geleden dat Hägar mijn kasteel nog eens bestormd had, maar een volgende keer gaat de poort weer wijd open. Zonder morren. (MS)

Dik Browne
‘Hägar the horrible: 1973-1974’, Titan Books, 320 blz., ca. €20.
(Engelstalig)
*****

22 September 2010, 16:20 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina