Strip Turnhout


Recensie

Goscinny: Faire rire, quel métier! (du Chatenet & Guillot)

De reeks ‘Découvertes’ van de Franse uitgever Gallimard staat voor erg toegankelijke, goed gemaakte boekjes op handzaam formaat over de meest diverse onderwerpen. Van de zaak Dreyfus over de kruistochten en dinosauriërs tot en met de kanaaltunnel. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is wel een deeltje aan gewijd. Voor het boekje over René Goscinny, de geniale scenarist van onder meer ‘Lucky Luke’, ‘Asterix’ en ‘De kleine Nicolas’, werd onder meer Aymar du Chatenet gerecruteerd, die een trouwboek deelt met Anne Goscinny, de enige dochter van de scenarist. Dat laatste vertaalt zich hier vooral in talrijke en vooral erg mooie illustraties, materiaal dat duidelijk rechtstreeks uit de familiearchieven komt.

De biografie van Goscinny wordt in korte hoofdstukken beschreven, en alles wordt in een magazine-achtige lay-out doorspekt met tekeningen en foto’s, en vooral met veel citaten. Van vrienden en bekenden, maar ook van Goscinny zelf. Met als hoogtepunt dit citaat, dat vooraan in dit beeldige boekje als motto staat te blinken: “Toen ik hoorde zeggen ‘het beroep van scenarist? Dat ligt in het bereik van de eerste de beste imbeciel’, begreep ik meteen dat ik mijn roeping gevonden had.” (TH)

Aymar du Chatenet & Caroline Guillot
‘Goscinny: Faire rire, quel métier!’, Gallimard (collectie Découvertes’), 130 blz., €14.
(Franstalig)
***

22 September 2010, 15:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina