Strip Turnhout


Recensie

Gil Jourdan: L’intégrale (Tillieux)

Sinds wij ondertussen al meer dan dertig jaar geleden op zolder bij een tante ons eerste ‘Guus Slim’-album lazen, zijn wij grote fans. Tekenaar en scenarist Maurice Tillieux (1921-1978) mag dan vandaag een beetje aan vergetelheid ten prooi gevallen zijn, met ‘Guus Slim’ maakte hij wel een van de beste strips die ooit in het weekblad Robbedoes hebben gestaan. Een haast perfecte combinatie van spanning, avontuur en humor in bijzonder zorgvuldig uitgekiende scenario’s, met het album ‘De verdronken wagen’ als hoogtepunt. Tillieux nam zijn lezers, wat voor leeftijd ze ook hadden, ernstig.

Jaren geleden verscheen in het Nederlands al eens een bundeling van de volledige reeks in zes delen (sommige delen zou zelfs nog steeds leverbaar zijn), de lezer die het Frans machtig is kan nu terecht in een heel nieuwe heruitgave, uitgebreid met schetsen, foto’s, losse tekeningen en nooit eerder gebundelde kortverhalen. Een werk van liefde dat met veel toewijding werd uitgevoerd. Een waardig eerbetoon aan een van de allergrootste Belgische stripmakers van de twintigste eeuw. (TH)

Maurice Tillieux
‘Gil Jourdan: L’intégrale’ (twee delen verschenen), wisselend aantal pagina’s, €24.
(Franstalig)
*****

24 September 2010, 08:40 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina