Strip Turnhout


Recensie

Suske en Wiske 307: De rillende rots (Vandersteen/Morjaeu & Van Gucht)

Gelukkig blijven striphelden eeuwig jong. ‘Suske en Wiske’, het paradepaardje uit de stal van Willy Vandersteen (1913-1990), haalt dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd. Geen haar aan het hoofd van Lambik dat er aan denkt om de avonturenjas aan de kapstok te hangen. Integendeel, de helden staan voor een druk feestjaar. Expo’s, verjaardagsfeestjes, wedstrijden, herdrukken van ‘Suske en Wiske’-klassiekers en uiteraard kersverse albums.

‘De rillende rots’, alweer nummer 307 uit de reeks, stuurt Lambik & Co ‘Asterix’ achterna. Een reisje in de geschiedenis doet hen namelijk in het Gallische dorp van hoofdman Malfix belanden. Een dorp met financiële problemen – de link met de huidige economische realiteit is snel gelegd – waarvoor de hoofdman snel een oplossing uit zijn mouw moet schudden. Hogepriester Houdinius lijkt de aap te worden die de hoofdman uit de mouw schudt maar die vraagt als offer voor de goden het leven van Beatrix, dochter van het stamhoofd. Een verscheurende keuze die een oplossing lijkt te kennen als blijkt dat Malfix’ dochter sterk gelijkt op Wiske.

Tekenaar Luc Morjaeu en Peter Van Gucht – the leading boys van Studio Vandersteen – bieden een goed opgebouwd verhaal aan met de nodige humor, van woordgrapjes tot sterk Rommeke die de Romeinen al balletdansend in elkaar ramt, en met de nodige suspens, drama en niet steeds verwachte verhaalwendingen. De nieuwe generatie ‘Suske en Wiske’-lezers en jawel, ook de nostalgische lezer krijgt waar voor zijn geld. Het feestjaar is alvast goed gestart. (KM)

Willy Vandersteen/Luc Morjaeu & Peter Van Gucht
’Suske en Wiske 307: De rillende rots’, Standaard Uitgeverij, 48 blz., €5,25.
***

24 September 2010, 08:50 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina