Strip Turnhout


Recensie

De avonturen van Havank 2: De schaduw op de tast (Danier)

In Nederland zijn de thrillers van Havank (pseudoniem van H.F. van der Kallen, 1904-1964) net geen nationaal erfgoed. Maar veel scheelt het niet. Dertig boeken over de eigenzinnige politieinspecteur De Schaduw schreef hij, waarbij vooral het wat vreemdsoortige taalgebruik van de man in het oog sprong. De voorbije jaren werd De Schaduw opnieuw tot leven gewekt. Thrillerschrijver Thomas Ross heeft het personage onder zijn hoede, terwijl de Nederlandse striplegende Daan Jippes (onder de naam Danier) dezer dagen ook een stripversie maakt.

Jippes heeft de wat rommelige sfeer van de Havank-boeken in getekende vorm weten te vatten. In zoverre zelfs dat ook de strips – net als de oorspronkelijke ‘Havank’-boeken – wel eens wat weerstand oproepen. Maar de ‘Havank’ van Jippes is niet alleen een eerbetoon aan de bekenker van De Schaduw, het is ook een getekend eerbetoon aan Maurice Tillieux (‘Guus Slim’, ‘Felix’, 1921-1978). Zoals Jippes in de tijd dat hij ‘Donald Duck’ tekende ook akelig dicht in de buurt van bedenker Carl Barks kwam, tekent hij deze strip alsof hij door Tillieux zelf getekend werd, tot en met de pagina-indeling toe. Fijn eerbetoon van een groot tekenaar aan een schrijver én aan een tekenaar. (TH)

Danier
‘De avonturen van Havank 2: De schaduw op de tast’, uitgeverij L, 48 blz., €8,90.
***

15 September 2010, 17:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina