Strip Turnhout


Recensie

Corto Maltese: Caraïbische suites (Pratt)

‘Sandokan. De Tijger van Maleisië’ wordt verkocht als een evenement: een onbekend werk van de Italiaanse stripgrootmeester Hugo Pratt dat aan de vergetelheid wordt ontrukt. Alleen: het is niet alleen onbekend, het is ook onafgewerkt. Pratt startte toen hij in 1970 aan deze stripbewerking van de Italiaanse avonturenroman ‘De tijgers van Mompracem’ van Emilio Salgari werkte, zijn medewerking aan het Franse blad Pif Gadget. Meteen het begin van het wereldwijde succes van ‘Corto Maltese’, de strip die hij onder meer voor dat blad maakte. Pratt vond de tijd niet meer om deze ‘Sandokan’  af te maken, de al afgewerkte platen geraakten vergeten. Tot in Italië een uitstekende reproductie van de platen werd teruggevonden, die aan de basis lag van dit boek..

De tekeningen in ‘Sandokan’ zijn van hetzelfde hoge niveau als in de beste ‘Corto Maltese’-verhalen. Maar als lezer blijf je bij dit onvoltooide fragment toch op je honger. Toegegeven, er valt meer te beleven dan in ‘Kuifje en de Alfa-kunst’. Maar een afgerond verhaal is het niet, met alle gevolgen vandien.

Dan uiteindelijk toch liever ‘Caraïbische suites’, een verzorgde heruitgave van drie verhalen die eerder verschenen in ‘In het teken van de steenbok’, een klassieker uit de ‘Corto Maltese’-catalogus. Casterman kondigt ook andere ‘Corto Maltese’-verhalen aan in deze verzorgde en ingekleurde hardcover-editie. We kijken er naar uit. (TH)

Hugo Pratt & Mino Milani
‘Sandokan. De Tijger van Maleisië’, Casterman, 80 blz., €19,50.
***

Hugo Pratt
‘Corto Maltese: Caraïbische suites’, Casterman, 84 blz., €18.
****

8 September 2010, 13:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina