Strip Turnhout


Recensie

Verbeelde gedichten (Slauerhoff e.a.)

Het moet allemaal maar literatuur wezen dezer dagen. Literaire meesterwerken moeten verstript, klassiekers geïllustreerd en ook gedichten ‘verbeeld’. Een strip is niet zomaar een strip meer. Nee, my dear Watson, het is LI-TE-RA-TUUR.

Nadat eerder al Victor Hugo en Charles Baudelaire hun gedichten verstript zagen worden in de reeks ‘Verbeelde gedichten’ van uitgeverij Atlas (met dank aan een Frans voorbeeld), moet nu de grote Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) er aan geloven. Tien van zijn gedichten krijgen in dit boekje een getekende interpretatie. Soms heel letterlijk, op andere momenten veel associatiever. Aan Vlaamse kant zijn Marc Legendre, Gerolf Van de Perre, Judith Vanistendael en de jonge Filip Leemans van de partij. Aan Nederlandse kant springt vooral de bijdrage van Flos Vingerhoets in het oog, een wat Peter Kuperachtige interpretatie van het gedicht ‘Fuego’. Van enkele andere bijdragen werden wij jammer genoeg zeeziek. Dat laatste zou Slauerhoff, in het dagelijks leven scheepsarts, niet prettig gevonden hebben. (MG)

J.J. Slauerhoff e.a.
‘Verbeelde gedichten’, Atlas, 72 blz., €18,50.
**

15 September 2010, 17:48 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina