Strip Turnhout


Recensie

De meester en Margarita (Boelgakov, Klimowski & Schejbal)

Het boek van Michaïl Boelgakov over de duivel die een aantal Moskovieten bezoekt, vormde de inspiratiebron voor Rushdie’s ‘De Duivelsverzen’ en het Stones-nummer ‘Sympathy for the Devil’. Het is geen schande als de stripversie niet meteen zo’n klassieker wordt, maar Andrzej Klimowski en Danusia Schejbal pakken het zo knullig aan dat je niet eens van een verdienstelijke poging kunt spreken.

De scènes zijn zodanig verknipt dat elke beweging of dialoog houterig aandoet. De bewerkers hebben een vreemd oog voor detail waardoor de scenes ofwel te kort of net veel te lang aanvoelen. Zo besteden ze meer aandacht aan een diep uitgewerkte sfeerschets van een ontmoetingsplaats van schrijvers dan aan de complexe ontknoping.

Visueel is dit ook geen hoogvlieger. Op zowel de zwart-wittekeningen van Klimowski als de gekleurde pagina’s van Schejbal staan de personages erbij als zoutpilaren.. Wie wil weten waar Rushdie, Jagger en Richards de mosterd hebben gehaald, begint beter meteen met het werk van Boelgakov. (WLE)

Michaïl Boelgakov/Andrzej Klimowski/Danusia Schejbal
‘De meester en Margarita’, Atlas, 128 blz., €19,95.
**

6 September 2010, 16:46 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina