Strip Turnhout


Recensie

Jommeke 26: Kinderen baas (Nys)

Bij de dood van Jef Nys eind vorig jaar, werd aan verschillende mensen gevraagd wat hun favoriete ‘Jommeke’-album was. Daarbij scoorde ‘De koningin van Onderland’ over het algemeen het best. Terwijl Jef Nys zelf ‘Kinderen baas’ als het beste album uit de reeks beschouwde. Als eerbetoon aan Nys brengt Ballon Media nu een herdruk van ‘Kinderen baas’ op de markt. En het blijft ook vandaag inderdaad nog een bijzonder leuk album. Het basisidee is erg simpel: een wederom verstrooide professor Gobelijn (“Jommeke, meisje… Ik bedoel jongen.”) vindt een middeltje uit: elk kind dat er van drinkt is onmiddellijk bijzonder verstandig, en moet niet langer naar school. Omdat hij alle kinderen dit pleziertje gunt, verspreidt hij het via de waterleiding. En inderdaad, de kinderen zijn plots slim. Alleen: volwassenen worden er ook dom van. De wereld op zijn kop. Het was minstens een kwarteeuw geleden dat we ‘Kinderen baas’ voor het laatst lazen, en we kunnen na deze hernieuwde kennismaking Nys alleen maar bijtreden: een bijzonder leuk album. (ZS)

Jef Nys
‘Jommeke 26: Kinderen baas’, Ballon Media, 48 blz., €4,95.
*****

22 September 2010, 15:31 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina