Strip Turnhout


Recensie

Tom Carbon 5: De knetterende gek (Cromheecke & Letzer)

Een comeback van ‘Tom Carbon’ mag zonder enige twijfel geboekt worden als een fijne gebeurtenis. De heerlijk absurde humor die het stripkoppel Luc Cromheecke en Laurent Letzer hun held laat ondergaan, werd in de jaren ’90 door een groot lezerspubliek gesmaakt, maar dat zag de man aan de rekenmachine van toenmalig uitgever Dupuis anders. En de reeks werd stopgezet.

Maar anno 2010 komt de redding uit Nederland, waar ‘Tom Carbon’ een nieuwe uitgever vond. Een kans die zijn geestelijke vaders met beide handen vastgrepen. Een album dat al jaren stoffig en vooral onuitgegeven in een donkere lade verkommerde, werd liefdevol ingescand en kreeg extra vrolijke kleurtjes zodat het heroptreden van de knettergekke stripheld meteen waarlijk knetterde. Schaken met een schizofreen kantje, een bezoek aan de verloren voorwerpen-balie voor een vergeten boodschappenlijstje, het juiste gebruik van een wegwerpfototoestel of een verrassend spannende voetbalwedstrijd met scheidsrechter Tom Carbon, de verzameling gags die de auteurs je voorschotelen bieden een sterk staaltje absurditeiten op een hoopje die minstens de glimlach op je gezicht timmeren. En er komt nog meer ‘Tom Carbon’ naar je toe. Halfjaarlijks een heruitgave van een oud ‘Tom Carbon’-album, en als kers op de taart mag u ook een album vol gloednieuw materiaal verwachten. (KM)

Luc Cromheecke & Laurent Letzer
’Tom Carbon 5: De knetterende gek’, Strip 2000, 48 blz., €7,95.
***

22 September 2010, 16:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina