Strip Turnhout


Recensie

Tom Carbon 5: De knetterende gek (Cromheecke & Letzer)

Een comeback van ‘Tom Carbon’ mag zonder enige twijfel geboekt worden als een fijne gebeurtenis. De heerlijk absurde humor die het stripkoppel Luc Cromheecke en Laurent Letzer hun held laat ondergaan, werd in de jaren ’90 door een groot lezerspubliek gesmaakt, maar dat zag de man aan de rekenmachine van toenmalig uitgever Dupuis anders. En de reeks werd stopgezet.

Maar anno 2010 komt de redding uit Nederland, waar ‘Tom Carbon’ een nieuwe uitgever vond. Een kans die zijn geestelijke vaders met beide handen vastgrepen. Een album dat al jaren stoffig en vooral onuitgegeven in een donkere lade verkommerde, werd liefdevol ingescand en kreeg extra vrolijke kleurtjes zodat het heroptreden van de knettergekke stripheld meteen waarlijk knetterde. Schaken met een schizofreen kantje, een bezoek aan de verloren voorwerpen-balie voor een vergeten boodschappenlijstje, het juiste gebruik van een wegwerpfototoestel of een verrassend spannende voetbalwedstrijd met scheidsrechter Tom Carbon, de verzameling gags die de auteurs je voorschotelen bieden een sterk staaltje absurditeiten op een hoopje die minstens de glimlach op je gezicht timmeren. En er komt nog meer ‘Tom Carbon’ naar je toe. Halfjaarlijks een heruitgave van een oud ‘Tom Carbon’-album, en als kers op de taart mag u ook een album vol gloednieuw materiaal verwachten. (KM)

Luc Cromheecke & Laurent Letzer
’Tom Carbon 5: De knetterende gek’, Strip 2000, 48 blz., €7,95.
***

22 September 2010, 16:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina