Strip Turnhout


Recensie

Jeronimus 1: De nieuwe man (Dabitch & Pendanx)

Jeronimus’ is het verhaal van de Batavia, het roemrijke schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dat in 1629 roemloos naar de haaien gaat. Maar dat gebeurt nog niet in deel 1, ‘De nieuwe man’. Daarin worden de kaarten nog maar geschud.

Vanaf het begin hangt er een onheilspellende sfeer over het boek. In de flash forward waarmee we op gang komen, wordt al verwezen naar moord en gedumpte lijken. Als we enkele bladzijden verder de draad chronologisch oppakken, aarzelt het boek tussen een verhaal en een les geschiedenis. Een goed verhaal en een goeie les geschiedenis, dat wel. Jeronimus, protagonist en apotheker van beroep, verliest zijn pasgeboren baby aan syfilis, raakt geruïneerd en besluit een nieuw leven te beginnen aan de andere kant van de aardkloot. Hij scheept in op de Batavia, waar de spanningen tussen bemanning, bevelvoerders en reizigers geen seconde uit de lucht zijn. Muiterij is onvermijdelijk, zo denken we. In de delen 2 en 3, die nog uit het Frans moeten worden vertaald, moet al dat dreigende onheil zijn beslag krijgen.

Neem het ons niet kwalijk: noch de tekenaar, noch de auteur van ‘Jeronimus’ was ons bekend toen het boek ons in de schoot viel. Dankzij onze google-het-eens-op-knop weten we ondertussen dat het duo Dabitch en Pendanx geen beginners zijn. ‘Jeronimus deel 1’, samengevat: sterke plot, goed geschilderde plaatjes, en 80 bladzijden lang. We willen er elke keer voor tekenen.  (IV)

Dabitch & Pendanx
‘Jeronimus 1: De nieuwe man’, Daedalus, 80 blz., €23,95.
****

22 September 2010, 16:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina