Strip Turnhout


Het Parool zet kwaad bloed bij striptekenaars

Deze advertentie van de Nederlandse krant Het Parool zorgt voor de nodige ophef bij striptekenaars.

De Nederlandse krant Het Parool heeft kwaad bloed gezet bij tal van striptekenaars bij hun zoektocht naar een vervanger voor de binnenkort te verdwijnen strip ’The Argyle Sweater’. De krant geeft de kans aan tekenaars om hun werk een week lang aan een groot publiek te tonen. Dat daar geen betaling tegenover staat maakt heel wat striptekenaars woest. Ze nemen het niet meer dat kranten steeds meer aan gratis strips trachten te komen door allerhande wedstrijden uit te schrijven. Toch lijken ook de striptekenaars hierover verdeeld.

Bovenaan de advertentie die verleden week verscheen, staat met grote, witte letters te lezen ’STRIPVRIJPLAATS!’. Nergens in de advertentie staat er echter te lezen dat wanneer de ingestuurde cartoons geselecteerd worden voor publicatie, de striptekenaars en cartoonisten niet betaald zullen worden.

Veel tekenaars nemen het niet meer dat er geen loon naar werken is. Op de net opgerichte Facebookpagina ‘Stripmakers zouden geen gratis strips aan kranten moeten leveren’, die op korte tijd al een tweehonderdtal leden telt, klinkt de roep tot harde actie. ”Publiciteit zou voldoende loon moeten zijn. Ingaan op zo’n voorstel is echter geen goeie investering maar het bederven van de markt”, staat er te lezen op de pagina en ook ”Hoe meer tekenaars gratis werk leveren, hoe meer dat de norm zal gaan worden, zeker nu kranten financieel klem zitten. Ook Het Parool heeft deze week 14 tekenaars uitverkoren een week lang gratis voor ze te mogen werken (wie zijn dat?). Hoog tijd dat professionele tekenaars eens samen een hele dikke rooie lijn gaan trekken…. Tijd voor een brief.”

Toch staan lang niet alle striptekenaars achter deze actie. Velen zien een actie zoals die van Het Parool als ideale opstap om meer bekendheid te vergaren, andere opdrachten binnen te halen en hun werk aan een groot publiek te laten zien. De discussie tussen de verschillende tekenaars wordt vooral achter gesloten deuren gevoerd, vast staat wel dat deze discussie voor grote verdeeldheid zorgt bij de striptekenaars. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

29 September 2010, 14:37 admin

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina