Strip Turnhout


Stripauteurs op tournee langs Antwerpse bibliotheken

'Urbanus'-tekenaar start op 23 september in Sint-Katelijne-Waver de striplezingenreeks die door de bibliotheken van de provincie Antwerpen toert. (Foto copyright Strip Turnhout/Bart Van der Moeren)

Verschillende bibliotheken in de provincie Antwerpen krijgen dit najaar stripmakers en stripspecialisten over de vloer. Op vraag van striporganisatie Strip Turnhout geven vijf auteurs uit binnen- en buitenland lezingen over de wereld van het beeldverhaal.  

Diversiteit troef in het aanbod van lezingen. ‘Urbanus’-tekenaar Willy Linthout, winnaar van de Bronzen Adhemar/Vlaamse cultuurprijs voor de strip 2009,  vertelt over zijn graphic novel ‘Jaren van de Olifant’, een autobiografisch geïnspireerde strip over zelfdoding, die afgelopen zomer nog genomineerd was voor de Eisner Awards, de belangrijkste onderscheidingen in de wereld van het Amerikaanse beeldverhaal.  

Natasja Van Loon, een Nederlandse schrijfster die gek is van strips, gaat uitgebreid in op het onderwerp ‘vrouwen en strips’. Ze stelt zich niet alleen de vraag waarom vrouwen amper strips lezen, ze maakt uit duidelijk waarom ze dat wél zouden moeten doen.

De Eerste Wereldoorlog staat centraal in de lezing van Ivan Adriaenssens, wiens passie voor WOI tot het boek ‘Odon, oorlogsdagboek van een Ijzerfrontsoldaat’ (uitgegeven bij Lannoo) leidde. De auteur leverde ondertussen het idee aan voor een WOI-verhaal voor de stripreeks ‘De Kiekeboes’ en werkt momenteel aan een graphic novel over Nieuwpoort en WOI. Een avond lang praat hij uitgebreid over zijn fascinatie. 

De Nederlandse jeugdauteur Edward Van de Vendel gooit hoge ogen met zijn stripgedichten die hij maakt met de populaire Nederlandse stripauteur Floor De Goede. Hij beschrijft in zijn lezingen wat stripgedichten nu juist inhouden, hoe de samenwerking met De Goede tot stand kwam en leest voor uit eigen werk.

De strip in Vlaanderen heeft de voorbije decennia een grote evolutie doorgemaakt. Focus Knack-stripjournalist Gert Meesters schetst de geschiedenis van de Vlaamse strip en staat stil bij de hedendaagse Vlaamse stripmakers die ook in het buitenland succes kennen.

De vijf lezingen zijn de komende weken en maanden te beluisteren in verscheidene bibliotheken in het de provincie Antwerpen. Een overzicht:

WILLY LINTHOUT 

Sint-Katelijne-Waver
23 september 2010 om 20 u.
Residentie Offendonk – Den Haes 8a, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Lille
15 februari 2011 om 20u.
Bibliotheek Lille – Kerkstraat 22b, 2275 Lille

Geel
7 april 2011 om 20u.
Bibliotheek Geel – Werft 30, 2440 Geel

NATASJA VAN LOON

Berlaar
21 oktober 2010 om 20u.
Bibliotheek Berlaar – Dorpstraat 84, 2590 Berlaar 

IVAN ADRIAENSSENS
Heist op den Berg
25 september 2010 om 20u.
Heemkundige Kring Die Swane (i.s.m. Bibliotheek Heist op den Berg) – Kerkplein 24, 2220 Heist op den Berg

Putte
14 oktober 2010 om 20u.
Bibliotheek Putte – Gemeenteplein 1, 2580 Putte

Turnhout
11 december 2010 om 20u.
Bibliotheek Turnhout – Kasteeldreef, 2300 Turnhout

EDWARD VAN DE VENDEL 

Duffel
30 september 2010
Bibliotheek Duffel – O.L. Vrouwlaan 1, 2570 Duffel. 

GERT MEESTERS

Bonheiden
7 oktober 2010
Bibliotheek Bonheiden – Waversesteenweg 13, 2820 Bonheiden

15 September 2010, 11:04 admin
Sluit

Stripgids nummer 3!

Porno, strips uit Zuid-Korea, #MeToo en 32 pagina’s Griffo!

Nummer 3 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker de vorige. Vanaf eind juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina