Strip Turnhout


Recensie

The art of Osamu Tezuka. God of Manga (McCarthy)

Wat pakweg Hergé of Will Eisner zijn voor de Europese en Amerikaanse strip, is Osamu Tezuka (1928-1989) voor het Japanse beeldverhaal. En voor de tekenfilm, want die sector stampte hij ook mee uit de grond. In dit mooie koffietafelboek (met een voorwoord van Katsuhiro Otomo (‘Akira’)) schetst Helen McCarthy een rijk geïllustreerd overzich van leven en werk van deze Oosterse stripgrootheid. Een handzaam overzicht, nergens spectaculair, maar erg duidelijk en praktisch. Een boek dat in een recensie als deze op een sterretje of drie zou kunnen rekenen. Niet onmisbaar, wel degelijk, betrouwbaar en nuttig.

Maar dat het er uiteindelijk vier zijn geworden, dankt het boek aan de steengoede reportage over Tezuka die op een dvd’tje wordt meegeleverd. Spectaculair kan je die niet noemen. Het enige wat de filmmakers hebben gedaan is Tezuka volgen bij het maken van zijn strips en tekenfilms, terwijl ze tussendoor met hem over zijn werk praten. Het resultaat is verbluffend. Workaholic zou zo ongeveer het understatement van het jaar zijn in het geval van Tezuka. Wie na een uurtje deze film uit de dvd-speler haalt, weet hoe Tezuka er in slaagde zijn fabelachtige productie te realiseren: door zichzelf een waanzinnig tempo op te leggen, en zichzelf nagenoeg volledig een privé-leven te ontzeggen. Waarbij hij per week meer platen realiseerde dan Hergé in een jaar. (TH)

Helen McCarthy
‘The art of Osamu Tezuka. God of Manga’, Abrams ComicArts, 272 blz., €39,90.
(Engelstalig)
****

6 October 2010, 16:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina