Strip Turnhout


Recensie

Logicomix (Doxiadis, Papadimitriou & Papadatos)

Drie in de stripwereld volslagen onbekende Grieken maken een striproman over wiskundige en filosoof Bertrand Russell en zijn queeste om de wiskunde onwrikbaar in de logica te grondvesten. Niet meteen de premissen die een boeiend verhaal laten vermoeden. Sta mij toe een aantal argumenten op te sommen die dit vermoeden ongerijmd maken:
1. Romans als ‘De laatste stelling van Fermat’ toonden eerder al aan dat goede schrijvers met kennis van zaken de wiskunde en haar geschiedenis kunnen dramatiseren tot aangename en voor iedereen toegankelijke verhalen.
2. De auteurs van ‘Logicomix’ beschikken over de juiste eigenschappen om deze opgave te volbrengen: scenarist Doxiadis heeft de wiskunde meermaals met succes gedramatiseerd, waaronder de veelvuldig vertaalde roman ‘Oom Petros en het vermoeden van Goldbach’, en adviseur Papadimitriou is een van de beste computertheoretici van zijn generatie. Papadatos’ tekeningen staan zeer gedienstig in functie van het verhaal.
3. Anders dan het stereotype wil, is de wiskunde wel degelijk een meeslepend drama met epische en tragische hoofdrolspelers.
Conclusie: ‘Logicomix’ is het voor elke lezer onweerstaanbaar boeiende verhaal van de titanenstrijd van Russell (en kompaan Whitehead) met een ongezien tragische afloop toen Russell een verwoestende variant vond op de paradox van de leugenaar (“Deze zin is onwaar.”).
Quod erat demonstrandum. Als en alleen als u de strip leest natuurlijk. (KVR)

Doxiadis, Papadimitriou & Papadatos
Logicomix’, De Vliegende Hollander, 344 blz., € 19.95.
****
 

6 October 2010, 16:26 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina