Strip Turnhout


Belgisch koningshuis inspireert stripmakers

Cover van het satirische album 'Van de prins geen kwaad' van Robberecht en Paulo.

De Belgische koninklijke familie is een bron van inspiratie voor striptekenaars. Van de Vlaamse striptekenaar Charel Cambré verscheen net het derde album ‘Eendracht maakt macht’ van de stripreeks ‘Albert & co’, een bundeling gagstrips waarin op minzame wijze met de Saksen-Coburgs gespot wordt. Daarnaast brengt uitgeverij 12Bis ‘Van de prins geen kwaad’ op de markt, een stripalbum waarin satire hoogtij viert.

Het Belgische auteursteam Thierry Robberecht (scenario) en Marco Paulo (pseudoniem voor Marc Renier, tekeningen) surft in ’Van de prins geen kwaad’ mee op de golven van de politieke actualiteit en gebruikt het gegeven van de splitsing van België in hun strip. Daarin wordt de koninklijke familie ontslagen en moeten ze op zoek gaan naar een andere baan. “Of ik de koninklijke familie antipathiek vindt? Neen, maar het roept bij mij wel vragen op”, aldus scenarist Robberecht in de kranten van de Sudpresse-groep. “Zijn religieuze betrokkenheid in een seculier land, enkele gebeurtenissen uit de geschiedenis zoals Congo, enzovoort.”

'Eendracht maakt macht', alweer het derde album uit de 'Albert & co'-reeksn van striptekenaar Charel Cambré.

“Ook al voel ik me een republikein, ik vind het niet erg om in een monarchie te leven”, gaat hij verder. ”Ik was wel geshockeerd door de weigering van Boudewijn om de abortuswet te ondertekenen, omdat hij toen zijn functie naast zich neerlegde en weigerde om de keuze van het Belgische volk goed te keuren.” Het album wordt uitgegeven door de Franse uitgeverij 12bis, een logische keuze omdat de auteurs al verbonden waren met de Franse uitgeverij. In de krant De Standaard beweert de Brusselse scenarist echter dat het wel straf is ”dat geen Belgische uitgeverij dit durfde te publiceren”.

Ook Charel Cambré maakt gretig gebruik van de actualiteit om zijn gagstrip ‘Albert & co’, die wordt voorgepubliceerd in het weekblad Story, te voorzien van verhaallijnen. Al is dat niet helemaal de bedoeling van de koninklijke reeks. “Nee, ik volg onbewust de media maar houd het liever algemeen. Ik ben geen cartoonist die wekelijks een grap maakt over wat er in het politieke en koninklijk milieu gebeurt. Dat is ook de kracht van de strip, denk ik. De Royals leven in een wereld die ik zelf verzonnen heb”, legt Charel Cambré uit.

Het derde album ‘Eendracht maakt macht’ van ‘Albert & co’-reeks, uitgegeven door Glenat, kost €6,95.

27 October 2010, 11:28 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina